Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (IȘJ) din Botoşani au semnat, joi, „Pactul pentru Educaţie Antreprenorială", dedicat dezvoltării competenţelor antreprenoriale în rândul elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal din judeţ, informează CONAF printr-un comunicat.
„Protocolul semnat astăzi este un demers la nivel judeţean pentru implementarea parteneriatului cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, semnat în luna decembrie a anului 2019 şi are ca scop dezvoltarea competenţelor antreprenoriale în rândul tinerilor în învăţământul gimnazial şi liceal, modalităţi noi şi creative de predare şi învăţare, corelarea educaţiei antreprenoriale cu strategie coerentă, transparentă şi eficientă de dezvoltare a pieţei muncii din România, prin promovarea unei educaţii competitive la nivel european precum şi introducerea educaţiei antreprenoriale în şcolile de stat şi private", se menţionează în comunicat, potrivit AGERPRES.
Demersul iniţiat de către CONAF împreună cu Federaţia Patronală Petrol şi Gaze este esenţial pentru dezvoltarea abilităţilor de înţelegere şi rezolvare a problemelor complexe ale pieţei muncii, cărora tinerii le vor face faţă după terminarea şcolii, precizează sursa citată.
Protocolul de colaborare a fost semnat de către prof. Bogdan-Gheorghe Suruciuc, inspector şcolar general, şi Cristina Chiriac, preşedintă CONAF, deschizând astfel calea spre o colaborare pe termen lung între mediul educaţional şi cel antreprenorial, adaptat atât nevoilor societăţii locale dar şi destinat combaterii unor fenomene negative precum abandonul şcolar, migraţia forţei de muncă, slaba implementare a competenţelor digitale.
„Pentru a veni în sprijinul elevilor şi pentru a contribui la dezvoltarea unei societăţi sănătoase, împreună cu doamna Cristina Chiriac, preşedinte al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin, am semnat la nivel judeţean, protocolul de colaborare pentru activitatea "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială". Astfel, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani devine un partener activ pentru promovarea educaţiei antreprenoriale şi pentru dezvoltarea unui set general de competenţe", a declarat Bogdan Suruciuc.
Cristina Chiriac a evidenţiat atât deschiderea pe care ISJ Botoşani a avut-o în implementarea unor soluţii educaţionale bazate pe vocaţie, cât şi implicarea instituţiilor de învăţământ la nivelul judeţului în combaterea unor fenomene cu implicaţie sistemică, precum cel al abandonului şcolar.
„Este un moment important în concretizarea demersurilor CONAF pentru o societate sustenabilă şi apreciez în mod deosebit deschiderea domnului Bogdan Suruciuc, inspectorul general şcolar al judeţului Botoşani, în direcţia unei viziuni care să integreze soluţii comune. "Pactul pentru Educaţia Antreprenorială" este unul dintre proiectele naţionale ale CONAF cu un impact major pe termen lung şi alături de "Pactul pentru Tineri", aduce de aceeaşi parte a baricadei atât instituţiile responsabile pentru implementare, cât şi decidenţi la nivel central, societatea civilă şi mediul antreprenorial. Facem progrese importante în direcţia susţinerii tinerilor în găsirea vocaţiei, de la vârste cât mai fragede şi ne asumăm faptul că numai o implicare activă şi mai ales susţinută ne poate ridica din coada clasamentelor în abandonul şcolar sau maternitate juvenilă. Educaţia vocaţională, precum şi învăţământul dual sunt soluţiile pe care, în calitatea mea de ambasador VET, le consider instrumentele de bază pe care societatea trebuie să le pună la dispoziţia tinerilor, pentru alegerea unei "căi corecte", a spus Cristina Chiriac.
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederaţie din România ce reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse. CONAF a luat fiinţă că urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă şi echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu de business. Confederaţia are în componenţa sa două federaţii, 10 patronate, cinci asociaţii, 24 sucursale şi peste 3.700 de companii.
CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educaţie continuă, conştientizare şi găsire de soluţii pentru probleme şi domenii de larg interes public. Printre proiectele sale se numără "Pactul pentru Muncă", în parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială", seria de dialoguri deschise, "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate", proiectul naţional şi seria de dezbateri "Pactul pentru Tineri"