Colegiului Economic „Octav Onicescu”, 130 de ani de învăţământ economic şi comercial la Botoşani!

Această săptămână a fost dedicată de învățământul de la Botoșani, în totalitate, Colegiului Economic “Octav Onicescu”. Și asta pentru că prestigioasa unitate de învăţământ a marcat 130 de ani de învăţământ economic şi comercial la Botoşani!

O scurtă privire în istoricul acestei unități de învățământ nu poate să nu stârnească admirație și mândrie celor care și-au purtat pașii pe scările învățământului economic de la Botoșani.

La 15 octombrie 1889, la Botoșani, își începea cursurile Școală Comercială, care era organizată sub patronajul Camerei de Comerț și Industrie Botoșani. Secretarul de atunci al Camerei, Lazăr Teodor, licențiat în științele comerciale la Institutul Superior de Comerț din Anvers, înștiința în Buletinul Camerei de Comerț și Industrie pe industriașii și comercianții români din Botoșani despre înființarea cursurilor. În articol se specifică: „este cunoscut că astăzi ucenicia trece printr-o criză gravă a cărei soluționare urgență este învățământul comercial și tehnic profesional. Organismul comercial actual, cerințele comerțului de azi diferă cu totul de cele din vechime. Educațiunea națională nu e dată încă în așa mod ca cei fără mijloace ieșiți din școală primară în viață practică, ca ucenici mai întâi, să aibă niște cunoștințe din a căror aplicațiune să capete rezultate directe și imediate”.

Ulterior, școala a ființat ca „Școală de adulți cu caracter public”, „Școala Elementară Comercială”, „Școala Comercială de băieți” (1914), „Școala Superioară de Comerț” (1923), „Liceu Comercial de baieți” (1936-1948), „Școala Tehnică de Administrație Economică” (1948-1953), „Școala Medie Tehnică de Statistică” (1963-1965), „Școala Comercială de fete”, „Școala tehnică de Comerț”, „Școala profesională Comercială” sau „Grup Școlar Comercial”. Din 1966 ființează ca Liceu Economic, care a funcționat în diferite localuri.

Adevărata identitate a unității este câștigată însă în 1974, după construirea clădirii proprii pentru liceu, în strada Bucovina din minicipiul Botoșani, loc în care cursurile se țin și astăzi. În anul 1993 școala devine Grup Școlar Economic și de Administrație „Octav Onicescu” Botoșani, iar din 2004 Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani.

În aceste condiții, nici nu e de mirare că astăzi școala polarizează întregul învățământ economic botoșănean, funcționând cu 30 de clase de elevi. Datele publice despre unitatea de învățământ arată că, în prezent, Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani dispune de o bună bază materială, iar cadrele didactice sunt foarte bine pregătite pe segmentul de specializare al tinerilor care urmează cursurile unității școlare.

Colegiul Economic „Octav Onicescu” a marcat cei 130 de ani de învăţământ economic şi comercial la Botoşani cu o serie de acțiuni sub sloganul “Creativitate şi performanţă în educaţie” și care se derulează pe parcursul întregii săptămâni.

Manifestările au debutat la începutul săptămânii, cu o serie de acțiuni dedicate catedrelor de limba română şi limbilor moderne, pentru ca în a doua zi să fie organizate activităţi specifice disciplinelor fizică, chimie, biologie şi socio-umane. De asemenea, în aceste zile, au fost pogramate sesiuni de comunicări ştiinţifice pe diferite teme, concursuri de matematică aplicată, protecţia mediului, gastronomie, drepturile consumatorului etc, management şi contabilitate – informatică.

Mâine, joi, programul manifestărilor aduce la Botoșani și o serie de invitați de seamă din învățământul economic din afara județului Botoşani, respectiv din Cernăuţi, Iaşi, Suceava şi Piatra Neamţ. Atracția zilei va fi Simpozionul “Învăţământul economic şi comercial din Botoşani, la ceas aniversar”, la care au fost invitate mai multe personalități, printre care profesori universitari și specialişti în domeniul ştiinţelor economice.

Totodată, la Uvertura Mall, au fost programate concursurile “Promovarea turismului şi gastronomiei locale”, respectiv “Economistul”, pentru ca de la ora 17.00, la Casa Sindicatelor să aibă loc Festivalul concurs “Miss Boboc”, dar şi Expoziţia “Botoşani, trecut, prezent şi viitor”, realizată în colaborare cu Societatea de Numismatică şi Filatelie Botoşani.

Vineri, Colegiul Economic „Octav Onicescu” va organiza, de asemenea, o amplă festivitate, un “Omagiu învăţământului economic şi comercial botoşănean”, care va fi găzduită de Sala “Mihai Eminescu” din Complexul “Rapsodia”.

Sărbătoarea Colegiului Economic „Octav Onicescu” se va încheia sâmbătă, când au fost planificate mai multe activităţi în cadrul Cercului de turism, și care au fost dedicate, evident, obiectivelor turistice de la Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta