Cea mai căutată școală profesională se află într-o localitate din Botoșani. Au ieșit generații de tractoriști care ajung acum să câștige și 1.000 de euro lunar

Cea mai căutată școală profesională se află într-o localitate din Botoșani. Au ieșit generații de tractoriști care ajung acum să câștige și 1.000 de euro lunar

În satul Vlăsinești, din județul Botoșani, se află una dintre cele mai căutate școli profesionale din România. Acolo, s-au format două generații de tractoriști, majoritatea fiind copii nevoiași din mediul rural, care acum ajung să câștige chiar și 1.000 de euro lunar, scrie adevărul.ro.

Potrivit sursei citate, în anul 2015, aici a fost înființată o școală profesională, cu un singur profil, acela de mecanizator agricol, altfel spus, o școală de tractoriști, singura din județ pentru pregătirea exclusivă a mecanicilor și conducătorilor de utilaje agricole.

Dacă la început reprezentanții școlii au mers din poartă-n poartă să adune școlari, acum se organizează concurs de admitere, pentru că sunt prea mulți candidați pentru locurile existente.

Succesul acestei scoli se datorează mai ales faptului că oferă o meserie foarte căutată și bine plătită pe piața muncii, copiilor din familii nevoiașe care trăiesc în satele din nordul județului.

„Pentru mulți este o șansă nesperată de a-și câștiga pâinea”, spune Radu Andronache, unul dintre profesorii școlii de tractoriști de la Vlăsinești.

Școala Profesională „Gheorghe Burac” s-a înființat acum șase ani tocmai pentru a răspunde nevoilor sociale și profesionale presante, în satele din nordul României: sărăciei și lipsei locurilor de muncă, dar și lipsei mari de profesioniști în domeniul mecanizării agricole.

„Școala cu acest profil de mecanic agricol a fost înființată aici tocmai fiindcă este o meserie căutată. Sunt foarte multe firme de profil în zonă care au nevoie de oameni calificați. Pe de altă parte, erau mulți elevi care renunțaseră să mai continue studiile din motive financiare. Abandonau pur și simplu fiindcă nu aveau cu ce să-și plătească internatul, traiul la un liceu în oraș. Era o șansă, mai ales pentru cei din familiile nevoiașe, să aibă o calificare căutată pe piața muncii și să-și câștige existenta”, a declarat pentru adevărul.ro Lidia Macsiniuc, directorul Școlii Profesionale din Vlăsinești.

Școala are, la acest moment, trei clase, pe trei niveluri, a IX-a,  a X-a și a XI-a, cu 80 de elevi. Pe lângă clădirea principală unde învață noțiunile teoretice, școala de tractoriști de la Vlăsinești are și un atelier pentru practică mecanică.

În prezent, au fost accesate fonduri europene și se construiește un atelier de mecanică agricolă la ultimele standarde. Practica agricolă, în brazdă, toți elevii o parcurg cu utilaje de ultimă generație.

Fiecare elev care urmează cursurile Școlii Profesionale de la Vlăsinești primește o bursă lunară de 200 de lei. Pe lângă bursă, elevii beneficiază de școlarizare gratuită pentru obținerea permisului de conducere categoria B. dar și Tr. ( n. red. tractor).

Totodată, cei care sunt silitori, mai ales în practica agricolă, sunt remarcați imediat de către fermieri și sunt angajați imediat după terminarea studiilor, pe salarii fabuloase pentru mediul rural.

„Sunt foști elevi cu care m-am întâlnit și îmi spuneau că lucrează la o firmă mare din județ și ajung la un salariu de 4.000 de lei, pe lună. Este extraordinar, mai ales pentru sat, acolo unde veniturile sunt foarte mici”, spune directoarea școlii.

La rândul lor, profesorii de specialitate spun că de când s-a auzit de aceste avantaje, vin tineri din comune îndepărtate numai pentru a se califica ca tractorist și poate pentru a fi remarcați de vreun mare fermier.

„Din 1990 în regiunea Săveni nu s-au mai școlarizat elevi în această calificare. Este la mare căutare. Iar acești copii se acomodează foarte bine, sunt pricepuți, înțeleg noile tehnologii. Sunt dedicați efectiv acestei meserii”, spune profesorul Marcel Smântână. 

Unul dintre cei mai silitori elevi ai școlii de tractoriști de la Vlăsinești este Robert Bilibău. Și-a dorit mult să ajungă tractorist, cum a fost și bunicul său.

În plus, dorește să-și câștige pâinea, așa că la 18 ani a fost deja angajat ca tractorist și mecanic, part-time, la o fermă din județ. În fiecare zi, străbate 14 kilometri numai pentru a învăța totul despre tractoare.

„Este o școală bună fiindcă-mi dă o meserie. Eu asta vreau, să muncesc, să-mi câștig pâinea. În plus, bunicul meu a făcut această meserie și am decis să o practic și eu”, mărturisește Robert. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de elevi în competiția „Cu viața mea apăr viața”. Vezi rezultatele concursului! (Foto)

astăzi, 17:22
48

Probele s-au desfășurat pe terenul de sport al Liceului cu Program Sportiv Botoșani și au reunit la start 13 echipaje de la școli și licee din Botoșani, Dorohoi, Dumbrăvița, Leorda și Flăm&...

Criză de tractoriști în România. Patronii susțin că ar da salarii de peste 2.000 de euro, dar nu mai au cui. „Pleacă în străinătate!”

astăzi, 16:25
92

Tot mai puţini tineri sunt atraşi în România de muncile câmpului și asta deşi un tractorist poate ajunge la un salariu de peste 2.000 de euro pe lună. Iar noile utilaje nu mai a...

Fuego: ”Iubesc Moldova pentru că o parte din familia mea e născută aici, la Botoșani”

astăzi, 15:03
911

“Cânt mereu cu drag pentru moldoveni, pentru că tatăl meu e din județul Botoșani, dar a plecat în Ardeal când avea 4 anișori. Bunicul meu a luptat la Mărășești-Oituz&r...