Ce beneficii vor avea liceele agricole după trecerea în subordinea ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii urmărește să creeze condițiile necesare pentru a atrage un număr cât mai mare de elevi, în cadrul acestei forme de învățământ, de asigurare a forței de muncă tânără în agricultură, cu un nivel corespunzător de pregătire profesională.

Ce beneficii vor avea liceele agricole după trecerea în subordinea ministerului Agriculturii

Activitatea liceelor agricole, în sensul stopării declinului acestora, al corelării programei școlare și a specializărilor cu noile realități din agricultură, este reglementată de azi înainte printr-un proiect de lege elaborat de ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și aprobat prin decret la 1 aprilie de șeful statului.

Conform acestei legi, MADR, împreună cu Ministerul Educației Naționale, urmează să selecteze, dintr-un număr de peste 150 de licee tehnologice care au clase de agricultură, un anumit număr de licee tehnologice care au în prezent profil preponderent agricol, a transmis MADR către Jurnalistii.ro, într-o solicitare privind direcția pe care o vor lua aceste licee.

„În vederea dezvoltării învățământului liceal agricol MADR va asigura finanțarea unor investiții și a unor cheltuieli materiale, după cum urmează:

Construcții agricole și zootehnice, inclusiv modernizarea acestora;
Achiziționarea de combine, tractoare și echipamente de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigații, motoare și alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor didactice și a atelierelor mecanice, animale vii și echipamente specifice activității în zootehnie și medicină veterinară, echipamente de procesare;
Înființarea de plantații pomicole, viticole, sere, solarii și răsadnițe;
Alte tipuri de construcții precum cantine, internate, săli de sport, inclusiv modernizarea acestora”,
susțin reprezentanții ministerul Agriculturii.

În plus, liceele tehnologice cu profil preponderent agricol, care nu au în proprietate sau în administrare terenuri agricole vor primi în folosință, cu sprijinul MADR, o suprafață de teren de minimum 10 ha pentru constituirea loturilor didactice.

Prin realizarea acestor investiții, Ministerul Agriculturii urmărește să creeze condițiile necesare pentru a atrage un număr cât mai mare de elevi, în cadrul acestei forme de învățământ, de asigurare a forței de muncă tânără în agricultură, cu un nivel corespunzător de pregătire profesională.

„Este vorba strict de investiții în astfel de licee. Noi, prin fondurile pe care putem să le atragem prin Politica Agricolă Comună, putem aduce mai mulți bani decât o pot face ei prin unitățile administrativ-teritoriale sau prin ministerul Învățământului. Și atunci, având relația directă cu fermierii și în special cu cei mari, putem crea acel necesar de forță de muncă de care ei au nevoie. Putem intra în parteneriate cu liceele pentru a le dota și nu în ultimul rând putem să le oferim și niște terenuri sau anumite spații pe care le deținem”, a declarat, pentru Jurnalistii.ro, Daniel Botanoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
23

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
28

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
138

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...