Cât vor primi profesorii din România în plus la salariu, în luna octombrie!

După ce au făcut grevă în luna mai a anului 2023, profesorii din România s-au ales cu o primă didactică.

Suma le-a fost acordată în anul școlar 2023-2024, dar ar urma să revină și pentru luna octombrie a acestui an. Guvernul ar fi prelungit perioada de acordare, chiar dacă sunt peste 6.000 de dascăli care acuză că încă nu au primit banii promiși. Ministerul Educației urmează să realizeze o listă pe care o va trimite către Ministerul Fondurilor Europene, care se va ocupa de virarea sumelor pe card.

Dascălii au ieșit în stradă să ceară salarii mai mari, dar statul a venit cu o găselniță prin care să nu le respecte promisiunea făcută. Într-adevăr, le-au fost mărite veniturile, dar tot mici au rămas. Li s-au acordat vouchere pe care să le folosească tot pentru procesul educativ. Aceleași sume ar urma să le primească și în octombrie.

„Primele de carieră didactică și primele profesionale acordate personalului din învățământ pentru anul școlar 2023-2024 vor fi acordate în luna octombrie”, spun surse pentru Edupedu.ro.

Prima didactică se acordă profesorilor și are o valoare de 1.500 de lei. Se decontează banii din fonduri externe nerambursabile și au ca scop îmbunătățirea competențelor educaționale. Acoperă următoarele tipuri de cheltuieli:

-cursuri de pregătire personală;

-echipamente IT;

-cărți de specialitate;

-nevoi didactice individuale, în promoție de până la 30% pentru profesorii vizați.

Nu doar profesorii primesc bani în plus

Inclusiv personalul nedidactic primește o primă de carieră profesională de 500 de lei. Ar urma să intre în posesia banilor tot în luna octombrie a anului 2024, dacă lucrează în sistemul preuniversitar de stat. Cei care intră în această categorie sunt: paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că banii pot fi utilizați pentru o singură categorie de cheltuieli: „autoritatea contractantă confirmă faptul că întreaga sumă de 500 de lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli, neexistând condiționarea urmării unui curs de pregătire profesională”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Psihologul botoșănean Gabriela-Dana Pușcașu, despre gestionarea comportamentului copilului în grup la Conferința ABA!

Tuesday, 17 September 2024

Gabriela-Dana Pușcașu, BCBA și psiholog cu drept de liberă practică în domeniul psihopedagogiei speciale, se va alătura în calitate de speaker cu o temă de interes care vizează ges...

Polițiștii botoșăneni, cu ochii pe cei certați cu regulile: Sunt vizați și cei care apelează nejustificat 112!

Tuesday, 17 September 2024

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...

Doi elevi ai Colegiului „A.T.Laurian” au inițiat un proiect pe tema dezvoltării durabile a orașului Botoșani! (foto)

Tuesday, 17 September 2024

Recent, s-a desfăşurat în aula colegiului Conferinţa publică, în cadrul căreia a avut loc premierea participanţilor la concursul de eseuri şi la concursul de machete „Oraşul ...