Deși peste două zile elevii vor reveni în bănci, multe dintre cabinetele medicale școlare funcționează fără autorizație sanitară.
Potrivit lui Teodor Ferariu, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, la nivelul județului funcționează 21 de cabinete medicale școlare, dintre care doar 11 au autorizație sanitară de funcționare (ASF). Arondate acestora mai sunt 24 de puncte de lucru cu personal medical mediu și două cabinete stomatologice.
Directorul DSP menționează că multe dintre acestea nu pot primi autorizația, deoarece amplasarea acestora nu corespunde normelor, fiind situate la etajul superior, ori nu corespund din punct de vedere al dotărilor.
„Dintre aceste cabinete, nu toate dețin autorizația necesară pentru funcționare, iar unul dintre motive este că structura cabinetului nu este asigurată conform prevederilor legale. Dar sunt și motive precum amplasarea cabinetului, deși ele sunt dotate corespunzător și structura corespunde. Ele sunt amplasate la nivelele superioare, unde accesul copiilor este mai greoi. De exemplu, un punct de lucru nu are fereastră și chiuvetă pentru alimentarea cu apă”, a declarat Teodor Ferariu, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani.
În plus, unele cabinete deși sunt dotate din toate punctele de vedere și ar putea primi autorizație, acestea nu au personal de specialitate.
„În schimb, mai avem și cabinete care pot fi autorizate sanitar, dar ele nu se pot autoriza din lipsa de personal, pentru că un cabinet medical, ca să poată fi autorizat trebuie să dețină și personalul de specialitate corespunzător. Iar aici avem cazul cabinetului din Trușești, unde există un cabinet dotat, dar domnul primar de acolo nu a reușit să încheie un contract cu un medic care să asigure serviciile medicale acolo, deși asistenți medicali sunt angajați”, a completat Ferariu.
Totodată, autoritățile locale vor fi nevoite să înființeze astfel de cabinete în unitățile de învățământ, în baza unui cadru legal ce va apărea în următoarea perioadă.
„În perioada următoare va exista cadru legal care să oblige autoritățile locale să înființeze cabinete medicale în fiecare unitate de învățământ. Termenul limită pentru ducerea la îndeplinire a acestor măsuri este anul 2027. Motivul pentru care autoritățile locale nu au demarat proceduri de identificare a spațiilor pentru construirea cabinetelor medicale școlare este lipsa fondurilor care să aibă ca destinație cheltuielile de personal. Pentru majoritatea cabinetelor medicale autorizate în momentul de față, sursa de finanțare este Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică, iar fondurile sunt limitate, ceea ce limitează autoritatea locală în a dezvolta această structură de asistență medicală școlară”, a adăugat Teodor Ferariu.