Academie de muzică pentru copii de la ţară, în Botoșani. Master-class susţinut de violonistul Alexandru Tomescu. „Poate se găsește un nou Enescu”

În casa copilăriei lui George Enescu, din Mihăileni, două ONG-uri au fondat o şcoală de muzică pentru copiii ţăranilor din zonă, iar elevii dotaţi vor participa şi la un master class organizat de violonistul Alexandru Tomescu.

Mihăileni e o comună situată la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoşani. Aici, oamenii trăiesc în mare parte din agricultură şi creşterea animalelor. Demult, aşezarea era prosperă, dar după instaurarea comunismului, târgul Mihăilenilor a decăzut total. Austriecii şi nemţii, dar şi o bună parte a negustorilor evrei au plecat. Localitatea s-a ruralizat, iar viitorul locuitorilor din Mihăileni a devenit din în ce mai sumbru.   

Totuşi, în această comună uitată de lume se află casa în care a copilărit muzicianul şi compozitorul George Enescu. E o căsuţă ţărănească, veche de mai bine de 150 de ani, cu o poveste dramatică, salvată de la prăbuşire în ultima clipă de un grup de voluntari inimoşi şi de oameni de cultură din România.  

În locul în care copilul Enescu învăţa acorduri de la lăutarii satului, două ONG-uri au pus pe picioare o academie de muzică destinată copiilor de la ţară. Aici, opt luni pe an, grupe de câte 20 de copii din împrejurimi vor fi educaţi muzical, dar vor primi şi lecţii de matematică, română, limbi străine şi informatică.   Totodată, elevii dotaţi din toată ţara vor putea participa în casa lui Enescu de la Mihăleni la un master class organizat de celebrul violonist Alexandru Tomescu.

„Pentru aceşti copii este o şansă unică. Mai ales pentru cei din familii nevoiaşe. Este şansa lor de a fi descoperiţi, de a primi o educaţie adecvată, de a-şi descoperi talentul – gratuit“, spune Constantin Răileanu, viceprimarul din Mihăileni.  

Casa preotului a devenit depozit de cartofi în comunism  

Povestea academiei de muzică de la Mihăileni începe cu descoperirea casei copilăriei lui Enescu. În secolul al XIX-lea, dar şi în perioada interbelică, Mihăileniul nu a fost o aşezare rurală. Era un mic târg cosmopolit, aflat la graniţa dintre Moldova şi Bucovina, un punct comercial destul de important al vremii. Pe lângă conacurile boiereşti, magazinele evreieşti şi sălile de bal austriece, pe o uliţă idilică locuia şi preotul Ioan Cosmovici, bunicul matern al lui George Enescu, scrie Adevărul.

George Enescu şi-a petrecut primii ani din viaţă la Liveni şi Cracalia – sate şi moşii din judeţul Botoşani, administrate de tatăl său –, dar venea des în vizită la Mihăileni, unde, spun oamenii locului, obişnuia să exerseze la pianul bunicului său şi să cânte cu lăutarii micului oraş de graniţă. După moartea preotului Cosmovici, George Enescu a revenit în repetate rânduri la casa sa din Mihăileni. A şi concertat în sala de bal a târgului, alături de Iehudi Menuhin.   

Printr-o scrisoare din 1918, Enescu a lăsat casa bătrânească în grija verişoarei sale, Eugenia Dimitriu. După moartea compozitorului, în 1955, casa a ajuns, pentru un preţ de nimic, pe mâna unor vecini, cu toate că şi unul dintre moştenitori mai deţinea o cotă-parte. De atunci, frumoasa casă cu cerdac şi beci de piatră a început să se degradeze. După ce a ajuns pe mâinile comuniştilor şi a unor familii de localnici care nu-i cunoşteau valoarea, locuinţa a fost transformată, rând pe rând, în depozit de cartofi, de cereale şi de furaje, relatează Adevărul.

După 1990, era vândută la a treia mână, iar cei care au cumpărat-o au abandonat-o complet la un moment dat. Casa se afla într-o stare avansată de degradare, iar beciul era aproape prăbuşit. La începutul anilor 2000, nu se găseau prea multe explicaţii pentru care casa încă mai stătea în picioare. Gradul de degradare era evident.   

Salvarea a venit de la artişti şi arhitecţi   Situaţia casei a fost descoperită de pianista Raluca Ştirbăţ şi aşa a început misiunea de salvare a acestei bijuterii de arhitectură ţărănească din nordul Moldovei. Mai multe organizaţii culturale şi-a dat mâna pentru a salva casa de la Mihăileni.

„Proiectul de intervenţie de urgenţă privind salvarea şi reabilitarea casei lui George Enescu din Mihăileni a pornit în 2013 din iniţiativa pianistei Raluca Ştirbăţ, preşedinta Societăţii Internaţionale «George Enescu» din Viena. Fundaţia Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecţilor din România – filialele Bucureşti şi Nord-Est – şi Fundaţia Remember Enescu, al cărei preşedinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva responsabil un reper de importanţă majoră“, a precizat Raluca Marţiş, PR al Fundaţiei Pro Patrimonio, pentru Adevărul.

Pentru a uşura acestă misiune de salvare, prin strădania Ralucăi Ştirbăţ, casa a fost clasată ca monument istoric în 2014. Chiar şi aşa, lucrurile erau foarte complicate, având în vedere că locuinţa avea doi proprietari. În 2014, unul dintre proprietari, doctorul Mihai Botez, moştenitor al lui Enescu, şi-a donat partea, iar abia în 2019 restul casei a putut fi cumpărat de fundaţia Pro Patrimonio cu fondurile obţinute din donaţii. După toate aceste demersuri, casa aproape ruinată a fost reabilitată după planurile iniţiale şi cu materiale asemănătoare acelei perioade.   

„Conservatorul” mihăilean pentru copii de la ţară  

După reabilitarea casei, două ONG-uri şi-au dat mâna pentru a o valorifica. Este vorba despre Pro Patrimonio, asociaţie dedicată salvării monumentelor istorice, şi UiPath Foundation, organizaţie înfiinţată pentru ajutorarea copiilor din medii defavorizate. Împreună au decis să înfiinţeze la casa George Enescu din Mihăileni o şcoală pentru copiii de la ţară, numită „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii“. Concret, este vorba despre cursuri de muzică şi de alte discipline de studiu esenţiale pentru educaţia unui copil, predate gratuit micuţilor de la ţară – atât din Mihăileni, cât şi din satele vecine. Academia îşi va deschide porţile pe 27 martie 2020.  

Reprezentanţii organizaţiei Pro Patromonio explică faptul că vor fi grupe de câte 20 de copii, care vor urma şase module de studiu, de-a lungul a opt luni, din martie până în noiembrie. Elevii academiei vor fi împărţiţi pe categorii de vârstă şi vor începe prin a învăţa bazele muzicii – inclusiv să cânte la diverse instrumente –, dar şi multe alte noţiuni de cultură generală, în cadrul diferitelor ateliere. Aici vor preda profesori de muzică din judeţul Botoşani, mai ales la grupele de începători. De asemenea, important de menţionat e că viitoarele cursuri vor fi gratuite.   

„Casa George Enescu din Mihăileni va intra într-un regim activ, de care se vor bucura copii şi tineri interesaţi de muzică şi de cultura locului“, spune Şerban Sturdza, preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio.

Pentru copiii şi tinerii înzestraţi din toată ţara, care deja au dovedit calităţi certe şi au abilităţi mai ales instrumentale, tot la casa lui George Enescu vor fi organizate master class-uri, unde va preda de violonistul Alexandru Tomescu.   

„Poate se găseşte un nou Enescu“  

Dincolo de cursurile de muzică, cultură muzicală şi istorie culturală din cadrul academiei, vor exista şi grupe – tot de câte 20 de copii – care vor beneficia de cursuri de engleză, română, matematică, ştiinţe şi informatică. Le acestea vor participa copii din medii defavorizate, din familii sărace, care nu au şansa de a beneficia de o educaţie normală. Sunt copii care nu ajung la şcoală fiindcă trebuie să muncească în gospodărie, trebuie să aibă grijă de fraţi mai mici sau, pur şi simplu, sunt prea săraci pentru a-şi procura rechizite şcolare.   

„Credem că potenţialul copiilor din mediul rural poate fi pus în valoare prin crearea de oportunităţi educaţionale în mijlocul comunităţilor de care aparţin. Ne extindem în 2020 intervenţia în judeţul Botoşani, cu o abordare centrată pe facilitarea accesului la educaţie pentru copiii vulnerabili din comunităţile din jurul casei George Enescu de la Mihăileni. Pachetul de sprijin educaţional, pe care deja îl oferim în Bucureşti, Cluj, judeţele Galaţi şi Vaslui, ia în calcul nevoile complexe cu care se confruntă copiii din familii vulnerabile în călătoria lor către un viitor mai bun“, a precizat Raluca Negulescu-Balaci, directoare la UiPath Foundation.   

Autorităţile din Mihăileni spun că este o şansă nesperată pentru copiii din acest colţ uitat de lume.

„Pentru copiii de aici este o şansă extraordinară. Le-ar fi greu să se afirme singuri. Aşa, poate îi descoperă cineva, le observă talentul şi le oferă şansa la o altă viaţă. Poate se găseşte un nou Enescu“, spune Constantin Răileanu, viceprimarul comunei Mihăileni.  

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dan Negru, la pas prin Botoșani: ,,Cum de au ajuns toți "vecini de cartier”! (Video)

astăzi, 14:30

Cunoscutul om de televiziune Dan Negru, a luat la pas, duminică, 19 ianuarie, aleile Botoșaniului. Într-un video postat, acesta își exprimă mirarea și caută un răspuns referitor la ...

Valeriu Iftime: „Mă bucur că am reușit să contribui la sprijinirea unei familii pentru care orice ajutor face diferența”! (Video)

astăzi, 13:14

„Tot ce le-a mai rămas este o comunitate unită, care nu vrea să rămână indiferentă la durerea lor și face tot posibilul să dea o mână de ajutor. Tot ceea ce vedeți &icir...

Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani, nemulțumit de sporul pentru activitatea desfășurată în zilele libere și sărbători legale!

astăzi, 11:52

Prin acțiunile desfășurate în acea perioadă s-a reușit eliminarea unei serii de pierderi. De partea pozitivă poate fi reținut faptul că angajații din sănătate au în continuar...