Elevii È™i copiii de grădiniță vor începe cursurile luni, 11 septembrie. Este al doilea an consecutiv când anul È™colar este organizat pe module de învățare.
Profesorul Cătălin Ciupală este de părere că ideea de structurare modulară a anului È™colar este „foarte defectuoasă È™i nu se potriveÈ™te deloc cu ceea ce avem noi în È™coală”. Acesta a spus că „modulele nu sunt corelate cu unitățile de învățare”, ceea ce creează dificultăți de învățare pentru elevi, scrie Edupedur.ro.
Pentru anul È™colar 2023-2024, profesorii vor avea câteva zile libere care pică în timpul săptămânii, zile care sunt fie sărbători legale È™i sunt aceleaÈ™i ca pentru toÈ›i angajaÈ›ii, conform Codului Muncii, fie zile prevăzute în contractul colectiv de muncă la nivelul învățământului.
Anul È™colar 2023-2024 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. „Școala altfel” È™i „Săptămâna verde” au loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, adică pot fi puse de È™coli în oricare dintre modulele 1, 2, 3 È™i 4, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Cele două programe se planifică în module diferite. Perioadele pentru cele două săptămâni „Școala altfel” È™i „Verde” vor trebui comunicate de către È™coli părinÈ›ilor È™i elevilor până la 1 octombrie 2023, conform ordinului de ministru.
Calendarul anului È™colar 2023-2024 a fost aprobat de Ministerul EducaÈ›iei pe data de 9 martie 2023, prin ordinul 3.800, iar organizarea acestuia este pe module/ intervale de cursuri, la fel ca anul È™colar anterior. Sunt 5 module, despărÈ›ite de 5 vacanÈ›e. Cursurile se încheie pe 21 iunie 2024, potrivit structurii publicate în Monitorul Oficial.
Și anul acesta È™colar va avea o vacanță „mobilă”, cel puÈ›in aÈ™a a fost denumită de oficialii din EducaÈ›ie, alÈ›ii o numesc „vacanță de schi”. Până acum, aceasta a fost fixată de doar câteva inspectorate È™colare. Asta face ca fiecare judeÈ› să aibă o structură uÈ™or diferită a anului È™colar, mai precis modulele 3 È™i 4 sunt diferite ca durată.