Zeci de firme din Botoșani amendate pentru muncă la negru. „Toleranța este zero” (video)

Zeci de firme din Botoșani amendate pentru muncă la negru. „Toleranța este zero” (video)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a depistat zeci de persoane care munceau la negru, pe raza județului Botoșani, sancționând nu mai puțin de 31 de firme care au plătit serviciile fără contracte de angajare, a declarat directorul Daniela Lozneanu.

Potrivit acesteia, numărul cazurilor de muncă nedeclarată a crescut ușor comparativ cu anul 2022, o tendință nouă observându-se în sectorul de hoteluri, restaurante și cafenele.

„Au fost sancționați 31 de angajatori pe muncă nedeclarată, au fost depistate 52 de persoane prestând activitate pentru muncă nedeclarată. Făcând o comparație cu 2022 am sesizat o creștere, nu foarte mare, dar este o creștere. Dacă înainte de obicei se întâmplau pe zona de construcții, în perioada asta am constatat și pe zona de HoReCa”, a precizat Daniela Lozneanu.

Ea a subliniat că toleranța ITM față de munca nedeclarată este zero, fapt transpus și în cuantumul amenzilor aplicate, în valoare de 960.000 de lei. Oficialul a amintit de consecințele negative care se răsfrâng asupra persoanelor care muncesc fără să figureze în registrul salariaților.

„Pentru genul acesta de situații toleranța este zero și asta reiese din suma amenzilor aplicate. Neavând un contract de muncă încheiat devine un segment vulnerabil și spun asta, pentru că dacă pe moment le intră ceva mai mulți bani în buzunare, perspectiva nu este tocmai fericită. În cazul în care se întâmplă un accident de muncă nu beneficiază de servicii medicale. De asemenea, nu beneficiază de protecție socială. Deci nu vor beneficia de drepturi, și aici mă refer la pensii”, a adăugat directorul ITM Botoșani.

 

 

Spune-ne opinia ta