VIDEO: Filmare din avionul care stimulează precipitațiile, în apropiere de Botoșani. „Stoarcem norul de apă!”

VIDEO: Filmare din avionul care stimulează precipitațiile, în apropiere de Botoșani. „Stoarcem norul de apă!”

Specialişti din toată lumea avertizează că, la nivel mondial, viitorul ar putea veni cu posibile conflicte între ţări, scopul fiind de control al zonelor cu rezerve de apă. Stimularea precipitaţiilor ar putea reprezenta însă o soluţie salvatoare. Iar România a trecut la fapte.

Anul acesta experimentele din România au fost realizate în parteneriat cu Administrația pentru Protecție Antigrindină din Bulgaria. Două avioane speciale pentru astfel de misiuni, Bravo si Charlie, au zburat pentru a însămânța norii cu iodură de argint și a obține stimularea ploilor, scrie Digi24.

Atât Charlie, cât și Bravo, sunt avioane care au fost modificate pentru a purta pe aripi 72 de torțe care vor ajuta la stimularea ploilor. Iodura de argint este eliberată în fața frontului atmosferic și nu face altceva decât să condenseze vaporii de apă ca aceștia ajungând la greutatea optimă să cadă pe pamânt sub formă de picături, deci să plouă.

„De asemenea, această aeronavă e prevăzută cu 2 sisteme de ejectare a cartușelor ejectabile, montate sub aripi. Fiecare casetă conține câte 96 de cartușe ejectabile, de asemenea, cu iodură de argint și clorură de calciu. Ca un element de noutate, avem și o serie de cartușe ejectabile cu clorură de calciu acoperit de dioxid de titan, care e un material mult mai higroscopic și ne așteptăm să avem rezultate mult mai bune pentru stimularea norilor calzi. Aceste cartușe sunt aprinse electronic, din interiorul avionului, ori de câte ori se primește comandă de la punctul de comandă și reușim să intervenim exact acolo unde avem nevoie”, explică directorul programului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
14

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...

Ministerul Muncii anunță: Persoanele fizice din România pot angaja și plăti personal pentru activitățile casnice

astăzi, 17:23
48

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată pe adresa https://...

Peste 100 de misiuni de salvare și supraveghere desfășurate de pompierii botoșăneni în perioada minivacanței de sărbători!

astăzi, 16:44
52

Aceștia au avut 144 de misiuni, care au vizat:- acordarea primului ajutor și transportul la spital al unui număr de 101 persoane care aveau probleme medicale;- stingerea a 12 incendii gener...