Valeriu Iftime: Reconstrucția post-conflict a Ucrainei, o șansă colosală pentru companiile din Botoșani (foto)

”Reconstrucția Ucrainei” a fost tema unei expoziții internaționale de amploare, organizată în luna noiembrie 2023 la Varșovia, Polonia, la care a participat și Valeriu Iftime, în calitate de președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani (CCIA).

Valeriu Iftime: Reconstrucția post-conflict a Ucrainei, o șansă colosală pentru companiile din Botoșani (foto)


Foto: facebook - Valeriu Iftime

România a fost reprezentată la expozițiadin Polonia de 24 de companii, inclusiv două din Botoșani: Vestra Industry din Grupul Elsaco și Electroalfa.

După participarea la expoziția din Varșovia, Valeriu Iftime a scris pe pagina sa de Facebook că va ”organiza, prin Camera de Comerț, acțiuni pentru pregătirea companiilor locale în vederea sporirii șanselor de a participa la reconstrucția Ucrainei”.

”În ultimii ani omenirea s-a confruntat cu tot felul de evenimente complicate: pandemia de COVID-19, criza energetică, războiul din Ucraina, mai nou războiul dintre Israel și Palestina. Cu toate acestea, eu cred că, la un moment dat, lucrurile se vor așeza și situația se va normaliza”, menționează omul de afaceri botoșănean.

”Am participat timp de două zile la Varșovia, la o expoziție internațională foarte reușită, cu tema ”Reconstrucția Ucrainei”. Evenimentul s-a bucurat de o prezență masivă a tuturor țărilor din lume, iar România a avut un stand interesant, reușit. Am fost prezenți la Varșovia cu 24 de companii din țară, inclusiv - și spun asta cu mândrie - două din Botoșani: Vestra Industry, din grupul Elsaco și Electroalfa. Standul României, realizat pentru patronatul firmelor din construcții, chiar a avut, în opinia mea, un impact foarte bun”, arată Valeriu Iftime.

”Modelul de organizare a acestor evenimente al Poloniei, exemplu de bună practică pentru noi, românii”, susține Valeriu Iftime.

”Ca o paranteză, am fost recent și la un eveniment din România care a avut aceeași temă, reconstrucția post-conflict a Ucrainei. Concluzia personală? Poate că modelul de organizare a acestor evenimente al Poloniei, țară care are și ea o graniță imensă cu Ucraina, ar fi un exemplu de bună practică pentru noi, românii”.

În opinia președintelui CCIA Botoșani, Ucraina va deveni cel mai mare șantier de la Al Doilea Război Mondial încoace.

”La Varșovia am participat la două conferințe, una despre infrastructura energetică a Ucrainei, iar a doua despre infrastructura de apă și încălzire. Preocupările tuturor sunt imense și lumea este extrem de atentă la tot ceea ce se întâmplă pentru că, la un moment dat, cu siguranță, acest război se va termina, iar nevoia de a se reconstrui această țară este evidentă”, susține Valeriu Iftime.

”Este o șansă, chiar dacă războiul în sine este o catastrofă”.

”Dar războiul se va termina, iar oportunitatea de a fi prezenți în Ucraina pentru reconstrucție este o șansă pentru România și mai ales pentru județele care sunt aproape de graniță. Și mă gândesc, desigur, în primul rând la Botoșani. Mă preocupă subiectul acesta pentru că în orice statistică se face cu privire la competitivitatea economică a județului nostru, în toate clasamentele, Botoșaniul este în coada listei, alături de Vaslui sau Teleorman. Așa că revin cu acest subiect și o să mă gândesc chiar la niște propuneri de acțiuni concrete legate de pregătirea noastră, a celor din Botoșani, poate împreună cu Suceava, pentru a putea participa cu firme din zona noastră la lucrările de reconstrucție a Ucrainei, susține președintele CCIA Botoșani.

Valeriu Iftime a mai precizat că are tot felul de contacte și de informații pe acest subiect important al reconstrucției Ucrainei.

”În măsura în care există interes din partea companiilor sau chiar a mediului politic pentru această oportunitate, dacă este nevoie de mai multe detalii vizavi de posibilitățile de a lucra acolo, de a avea firme care să poată obține contracte prin care să participe la reconstrucția Ucrainei, aș putea pregăti, prin Camera de Comerț, livrarea întregului pachet de informații necesare”, susține Valeriu Iftime.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox: Astăzi îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Eutropie, Cleonic şi Vasilisc

astăzi, 07:56
6

Eutropie şi Cleonic erau fraţi, iar Vasilisc era nepot al Sfântului Teodor. Fiind creştini şi propovăduitori ai credinţei, au fost prinşi împreună cu Sfântul Teodor şi &icir...

Botoșănenii din Spania vor putea primi dublă cetățenie!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
146

Acordarea dublei cetățenii pentru românii care trăiesc în Spania va deveni realitate „în curând”, susține premierul Marcel Ciolacu, în urma unei înt...

ÎPS Teofan vine la Botoșani pentru a boteza cel de-al cincilea copil al unui preot din județ!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
1274

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va fi prezent duminică, 3 martie, în județul Botoșani.ÎPS Teofan va sluji Sfânta Liturghie la Biserica &...