Cu o economie europeană slăbită, și fabricile din țara noastră o duc tot mai greu. Potrivit specialiștilor în resurse umane, unele firme au anunțat concedieri pentru finalul anului, iar angajările sunt blocate pentru moment.
Cu aproximativ 4.000 de firme de îmbrăcăminte și încălțăminte, industria de confecții din România produce tot mai puțin. Pe fondul unor comenzi scăzute, o fabrică din Roman a disponibilizat în ultimele luni peste o sută de angajați.
În schimb, patronul unei firme Botoșani care face costume bărbătești are în plan să își mute producția în Maroc.
„Criza economică din Europa a scăzut consumul și implicit cererea de textile. Acest sector, din tot ce se produce în România se exportă 80%. E o piață globală. Situația din fabrici este a comenzilor foarte mici care sunt la ora actuală, plus acest fiscal va duce la concedieri sau la dispariația a 30-40% din firme”, spune Mihai Păsculescu, președintele Federației Patronale a Textilelor, Confecțiilor și Pielăriei.
La fel de rău stau lucrurile și pentru angajații din fabricile care se ocupă cu prelucrarea lemnului.
Potrivit datelor oficiale, anul trecut peste 53.200 de oameni munceau în industria mobilei, iar acum sunt cu aproape 3.000 mai puțini.
În magazinele de profil, unii dintre manageri au renunțat la o parte din personalul auxiliar sau care se ocupă de vânzări.
Dependente și ele de comenzile de pe piața europeană, firmele producătoare de componente auto și-au redus volumele și au renunțat la o parte oameni.
Un studiu realizat recent, în rândul a 90 de companii private din sectoare precum retail, servicii financiare, industrie sau servicii externalizate, arată că aproximativ 20% dintre manageri iau în calcul micșorări de salarii, reduceri de beneficii și restructurări. 11% preconizează scăderea numărului de angajați.
Irlanda, Slovenia, Estonia, Bulgaria, Lituania, Ţările de Jos, Ungaria şi România au înregistrat cel mai sever declin.
Sursa: Pro TV