Un german care are o fermă de sparanghel spune că este foarte greu să găsească muncitori sezonieri pentru recoltare, în condițiile în care salariul pe care îl oferă este de aproape 3.000 de euro. Ferma lui se bazează în mare parte pe muncitori români și polonezi, dar în această perioadă aceștia sunt greu de găsit.
Harm Schmietendorf, de 54 de ani, depinde de mult timp de forță de muncă străină, iar până acum acest lucru a funcționat bine. Însă în momentul de față devine tot mai greu să recruteze și să păstreze acești muncitori. Românii și polonezii câștigă acum mai bine datorită salariului minim, astfel că strâng suficienți bani înainte de sfârșitul sezonului și se întorc acasă înainte ca sparanghelul să fie cules de pe câmp, potrivit focus.de.
O soluție pentru el ar fi să angajeze șomeri germani, însă aceștia renunță după o zi sau se dau bolnavi. „Și muncitorii români sau polonezi au dureri de spate în primele zile. Munca e solicitantă, mai ales la începutul sezonului, dar apoi mușchii se obișnuiesc cu efortul intens, iar corpul se adaptează”, spune fermierul.
Iar soția lui, Britta, a completat: „Fără muncitorii din Europa de Est, în Germania nu am avea ce mânca”.
Fermierul in Schleswig-Holstein spune că nici nu mai anunță posturile vacante la agenția pentru ocuparea forței de muncă, pentru că germanii nu vin să lucreze la fermă. „Am renunțat să mai anunț posturile vacante la agenția pentru ocuparea forței de muncă. Oricum nu vine nimeni. Iar dacă vine, pleacă după o zi sau se dă bolnav. Germanii trebuie să-și miște fundul”, a mai menționat acesta.
Harm Schmietendorf cultivă exclusiv sparanghel și trebuie să „câștige banii pentru tot anul” în perioada limitată a recoltării. Pentru că niciun german nu vine să lucreze la fermă, el se bazează exclusiv pe ajutoarele din Europa de Est pe care le găsește tot mai greu și pe care le plătește cu 14 euro pe oră. La o săptămână de lucru de șase zile și 48 de ore, salariul lunar ajunge la 2.912 euro, conform știrileprotv.ro.
Pentru că muncitorii din est sunt atât de greu de găsit, fermierul și soția lui se întreabă dacă ferma lor mai are cum să supraviețuiască. Marea lor supărare este că germanii refuză salariul de 3.000 de euro pe lună, în condițiile în care în Germania sunt aproape 3 milioane de șomeri.