Proiectul de modificare a Codului Fiscal pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice ridica din ce in ce mai multe intrebari. Si nu doar in randul companiilor emitente, ci si intre angajatori si acceptatori.
Noile definitii si incadrari ce vor fi introduse prin textul de lege au impact asupra tratamentului de TVA si al biletelor de valoare (denumirea veche - tichete) . Biletele de valoare (tichete de masa, tichete de vacanta, tichete de cresa, tichete cadou si tichete culturale) urmeaza a fi acordate in baza Legii 165/2018.
Atat modificarea la Codul Fiscal in zona de TVA, cat si legea specifica ce reglementeaza utilizarea tipurilor de bilete de valoare (denumirea veche - tichete) vor fi aplicabile din 1 ianuarie 2019.
Din perspectiva de TVA, modificarile vizeaza stabilirea tratamentului (se aplica TVA sau nu la transferul acestora) in baza unor principii noi.
Biletele de valoare/tichetele definite de legea specifica vor fi subiect de TVA sau nu in functie de modul lor de utilizare, adica in functie de ce produse sau servicii putem cumpara cu acestea.
Spre exemplu, din perspectiva TVA, tichetele de masa par sa se incadreze in categoria celor care vor fi subiect de TVA la momentul transferului de la emitent la angajator.
Principiile modificate in zona de TVA sunt suficient de generoase incat sa lase loc interpretarilor.
Totusi, o asemenea incadrare ar atrage dificultati de implementare pe tot fluxul: emitent - angajator - acceptator - emitent. Aici vedem un impact pana la nivelul caselor de marcat. Citeste mai departe...