Daca Guvernul va decide sa impoziteze cifra de afaceri, in loc de cea a profiturilor, pentru firmele cu venituri sub 1 milion de euro, acestea nu vor mai avea nicio "motivatie fiscala" sa acorde tichete de masa, asa ca numarul beneficiarilor ar putea scadea, spun specialistii.
Astfel, dupa 1 ianuarie ar putea disparea deductibilitatea facilitatilor acordate salariatilor acestor firme, prin urmare angajatorii nu vor mai fi motivati sa acorde tichetele de masa, de exemplu, care se scad acum din profitul impozabil, relateaza Digi24.
"Nu se pune problema deductibilitatii cand e vorba de impozitul pe venit si nu pe profit, deci nu exista cheltuieli deductibile, niciun fel. Acestea (tichetele - n.red.) vor fi acordate, dar nu va exista nici un avantaj fiscal in urma acordarii lor. Angajatorul le-ar putea acorda ca sa pastreze salariatii cu el, dar nu va mai avea motivare fiscala. Aici va intra absolut orice cheltuiala deductibila. Angajatorii vor actiona diferit, nu va exista o singura modalitate de reactie", a declarat consultantul fiscal Dan Schwartz pentru postul de televiziune citat.
Schwartz spune insa ca nu e "obligatoriu" ca numarul celor care primesc astfel de bonuri sa scada, "mai ales ca acest drept este trecut in contractele de munca".
"Daca se schimba si se renegociaza contractele din cauza introducerii contributiilor sociale, s-ar putea sa apara situatii in care sa se rediscute problema aceasta, caci se va renegocia tot contractul", a mai explicat consultantul fiscal.
In acest moment, un salariat din doi primeste tichete de masa de la angajatori, informeaza Edenred.ro, adica in jur de 2,5 milioane de persoane.
Guvernul a decis sa amane pana luni sedinta extraordinara anuntata pentru vineri dupa amiaza, la care urmau sa se adopte mai multe modificari ale Codului Fiscal, invocand lipsa unor avize.