Asociația de Dezvoltare Intercomunitară - Dezvoltare Sustenabilă și Integrată în „Țara de Sus”, fondată de către senatorul social-democrat Lucian Trufin, a fost declarată, în Monitorul Oficial, program național pilot de descentralizare.
Asocierea dintre mai multe unități administrativ-teritoriale, din județele Botoșani, Iași și Suceava, unește practic edili din PNL și PSD la aceeași masă, pentru a atrage fonduri europene în perioada 2021-2027. Eforturile sunt făcute în vederea diminuării decalajelor de dezvoltare față de regiunile dezvoltate ale României și ale Uniunii Europene.
Pe 18 august, a fost publicată în Monitorul Oficial „Legea nr. 176/2020 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2020 privind unele măsuri financiare în vederea implementării proiectelor de infrastructură fazate din perioada de programare 2007-2013, finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020”.
În textul Legii scrie că: „Pentru perioada de programare 2021-2027, ca Program național pilot de descentralizare, se desemnează (...) Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, (...) Asociația de Dezvoltare Intercomunitară - Dezvoltare Sustenabilă și Integrată în Țara de Sus pentru județele Suceava, Botoșani și Iași” - art. 4 alin. 7.
„Acum ne luptăm pentru voturile botoșănenilor pentru că așa sunt campaniile electorale. Dar de pe 28 septembrie ne străngem la aceeași masă și dezvoltăm județul Botoșani de o manieră sustenabilă și integrată! Avem mecanismul, vom avea și fondurile necesare să aducem la standarde europene de trai și dezvoltare județul Botoșani dimpreună cu localitățile din Suceava și Iași ce fac parte din teritoriul desemnat pentru ITI Țara de SUS”, a scris Trufin pe Facebook.
Totodată, pentru inițierea Programului național pilot de descentralizare prin dezvoltarea teritorială integrată (ITI), Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de inițiatori, împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, vor demara demersurile legale necesare includerii zonelor ca teritorii în care se aplică ITI cu finanțare din fonduri europene 2021-2027, în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a legii pentru aprobarea prezentei ordonanțe de urgență.