Tânărul din Botoșani care a învățat să multiplice semințe la o multinațională în Noua Zeelandă!

Tot mai mulți tineri sunt atrași de domeniul agricol, în special de cercetare, unii studiind în țări dezvoltate și venind acasă cu experiențe noi și inovative.

Originar din Dorohoi, Ștefan Emanuel Covaliu este absolvent al Universității de Științele Vieții Iași, Facultatea de Agricultură, Specializarea: Agricultura şi Montanologie. În aul 2023, a susținut licența cu tema „Sistemul de lucrări și fertilizare a solului aplicat culturilor de porumb și floarea-soarelui în cadrul fermei SC ProAgro SRL, localitatea Dorohoi, județul Botoșani”.

În prezent, este masterand în anul I la aceeași universitate, la programul de studii Managemantul și conservarea solurilor.

Experiența din Noua Zeelandă

Ștefan Emanuel Covaliu a explicat într-un interviu cum a învățat să multiplice semințe la o multinațională în Noua Zeelandă, o multinațională care se clasează în top trei mondial în domeniul producerii și multiplicării materialului semincer.

Inginerul agronom a optat în ultimul an de facultate pentru ameliorarea porumbului în Franța, optând pentru o bursă Erasmus în Europa, care ulterior i-a schimbat traiectoria.

„În ultimul an de licență am văzut pe pagina Facultății că s-a deschis perioada de înscriere pentru programul Erasmus. Am fost la biroul Erasmus, unde mi s-a explicat care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez, iar după ce am trecut interviul în limba engleză mi-a rămas doar să îmi găsesc o instituție care să mă accepte. Am optat pentru compania Limagrain (LG) deoarece participasem deja la un internship în cadrul acesteia din care am dobândit foarte multe cunoștințe.

Mobilitatea de practică a avut loc pe timpul verii în Franța la o stațiune de cercetare a companiei. Pe perioada mobilității am luat parte la toate etapele ce se desfășoară pe parcursul procesului de ameliorare al porumbului, unde angajații din cadrul companiei au fost foarte deschiși și mi-au explicat atât munca din teren, dar și cea din birou pe care un ameliorator trebuie să o parcurgă”, a transmis inginerul agronom Ștefan Emanuel Covaliu.



O bursă Erasmus care i-a adus noi perspective în Noua Zeelandă

În cadrul mobilității, tânărul masterand a aflat despre compania New Seed Solution, subcontractor al companiei Limagrain (LG), care multiplică material semincer în Noua Zeelandă.

Aceasta i-a oferit un internship pe o perioadă de 6 luni, început în luna noiembrie a anului 2023 și finalizată în luna mai a.c.

„În cadrul acestui internship, am avut parte de primul meu contact cu fluxul de producție al unei ferme, unde am învățat cum să lucrez cu sisteme de irigații, utilaje și softuri noi, toate acestea în cadrul unui colectiv foarte bine organizat. Pentru mine, cred că a fost un mediu excelent în care am putut să mă dezvolt din toate punctele de vedere”, mai punctează acesta.

Cum este agricultura în Noua Zeelandă?

Agricultura în Noua Zeelandă se află la un nivel foarte ridicat, în special pe partea legumicolă, deoarece dispune de o climă blândă ce favorizează o cultivare și valorificare constantă a solului pe tot parcursul unui an.

Pe de altă parte, e cu posibilități mai mici din punct de vedere al suprafețelor, care în comparația cu România, sunt foarte restrânse, specifică Ștefan Emanuel Covaliu.

„Cele două țări se aseamănă atunci când vine vorba de utilizarea celor mai noi tehnologii în vederea optimizării de producții ridicate și de calitate cu un consum redus de resurse. Compania LG este o multinațională ce se clasează în top trei mondial și acest lucru l-am observat foarte ușor pe parcursul colaborării mele cu ei. Aceștia utilizează cele mai noi tehnologii în ceea ce privește producerea si multiplicarea de material semincer, fără a influența negativ mediul înconjurător și cu rezultate excepționale”, a spus tânărul agronom,

Producerea de material semincer de calitate se află la baza producției vegetale și este foarte important ca cercetarea în acest domeniu să continue și să inoveze pentru a asigura progresul, menționează tânărul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CCR a anulat candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. Ce se întâmplă cu Mircea Geoană!

Saturday, 5 October 2024

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, sâmbătă, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iova...

Valeriu Iftime, de Ziua Educației: ”Avem copii extrem de talentați, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse”

Saturday, 5 October 2024

Liderul PNL Botoșani și președitele ales al Consiliului Județean a transmis un mesaj de Ziua Educației. Redăm integral mesajul lui Valeriu Iftime: ”Avem copii extrem de talentați, c...

FC Botoșani – Rapid, mâine de la ora 18:15

Saturday, 5 October 2024

FC Botoșani și Rapid se întâlnesc mâine pe "Municipal", în etapa cu numărul 12 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Rapid! Botoșănenii v...