Subvenție COVID-19 pentru fermele de păsări: 100 euro/UVM. Termen pentru depunerea cererilor: 20 de zile

Statul acordă ajutor pentru fermele de păsări afectate de criza pandemică. Fermierii care activează în avicultură găsesc, de miercuri, 12 august, pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) publicată pentru dezbatere publică, ordonanța de urgență privind aprobarea „Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19”.

În proiectul de act normativ se arată, la dispozițiile generale, că obiectul prezentei ordonanțe îl reprezintă instituirea unei scheme de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol, având ca scop compensarea pierderilor cauzate de pandemia COVID-19, în perioada cuprinsă între 01 martie – 1 iulie 2020.

Beneficiarii acestei sheme de ajutor sunt crescătorii de păsări, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, după caz, precum și persoanelor juridice care desfăşoară activitate de creștere și/sau reproducție a păsărilor pentru carne sau ouă, denumite în continuare beneficiari.

În textul ordonanței se mai arată că beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate:

„Art. 4. Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de stat prevăzut la art.1 alin.(1) – beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

a) să dețină exploatație autorizată sanitar veterinar;

b) să desfășoare activitate de creștere și/sau reproducție a păsărilor în semestrul I al anului 2020;

c) nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile și respectă  prevederile de la punctele 20 și 23 din Comunicarea CE – Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei epidemii de COVID – 19 (2020/C91I/01);

d) nu se află în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidentelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019.}”

Totodată, ajutorul de stat va fi acordat în funcție de categoriile de păsări pe care le dețin crescătorii, iar valoarea totală nu poate depăși echivalentul în lei a 100.000 de euro.

„Art. 5.(1) Ajutorul de stat prevăzut la art.1 alin.(1) se acordă pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, echivalent UVM, funcție de speciile și categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini ouătoare și găini rase grele.

(2) Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere asa cum este definită la art. 2 lit. b) care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 100.000 euro.

3) Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,03 UVM pentru pui de carne și pui de curcă, respectiv 0,014 UVM pentru găini ouătoare și găini rase grele.

(4) Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 109.800 mii lei, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2020.

(5) Cursul de schimb euro/leu pentru calcularea valorii totale maxime/cuantumului este cursul Băncii Naţionale a României valabil la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”

Potrivit proiectului de act normativ, perioada de valabilitate a schemei este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență și data de 31 decembrie 2020.

Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului şi a documentelor justificative  este de 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

Cererile pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 trebuie depuse la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Cei interesați de sprijinul pentru sectorul avicol, pot transmite opinii sau sugestii în termen de 10 zile de la data publicării pe site-ul MADR, adică până la 22 august. Detalii despre întregul proiect de act normativ puteți găsi pe site-ul madr.ro.

(foto: Agrointel.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

astăzi, 21:37

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

astăzi, 20:10

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...