Sindicatele din Comerț protestează mâine la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale!

Sindicatele din Comerț protestează mâine la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale!

Luni, 18 martie, între orele 11:00 – 13:00, angajații din comerț vor protesta în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Prin această acțiune, membrii Federației Sindicatelor din Comerț atrag atenția guvernanților că lucrătorii din comerț au dreptul la condiții de muncă și salarii decente. Revendicările principale sunt:

1. Scutirea de taxe a tichetelor de masă și de vacanță;

2. Introducerea în codul muncii a coeficienților de ierarhizare și a limitelor maxime și minime ale sporurilor;

3. Indexarea salariilor din mediul privat cu rata inflației simultan cu creșterea salariului minim pe economie pentru a menține echilibrul și pentru a contracara impactul inflației asupra nivelului de trai al angajaților;

4. Un contract colectiv de muncă la nivel național este necesar pentru a standardiza și a proteja drepturile și beneficiile lucrătorilor. În acest fel, se poate îndeplini obiectivul de acoperire a cel putin 80% din angajați cu prevederile unui contract colectiv de muncă.

Lucrătorii din comerț resimt presiuni atât din partea angajatorilor care adesea îi mențin pe salarii mici, foarte mulți fiind pe minimul pe economie, într-un domeniu în care productivitatea muncii este foarte ridicată și profiturile la fel, dar și din partea guvernului care le ignoră doleanțele. Taxarea suplimentară a bonurilor de masă reduce din veniturile câștigate de lucrători, venituri esențiale care pentru un angajat din comerț fac diferența.

Creșterile salariale din sector vin adesea, dacă nu întotdeauna, pe fondul creșterii salariului minim pe economie, aflat la un nivel cu mult sub valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.

Precaritatea lucrătorilor din comerț se observă nu doar în salarizarea scăzută, dar și în presiunile pe care schimbările tehnologice le are asupra profesiei – ascensiunea inteligenței artificiale, creșterea mecanismelor de supraveghere și control, dar și problema productivității. Toate aceste mecanisme ce promit un magazin mai prietenos pentru consumator nu fac decât să ducă la extenuare și la un nivel de stres ridicat în rândul lucrătorilor.

”Vă invităm să-i susțineți pe oamenii care se asigură că mâncarea dumneavoastră este corect așezată pe raft, cei care vă fac ziua mai bună cu o discuție la casă și cei care stau cu nopțile pentru a se asigura că în cartiere există mereu un loc de aprovizionare.

În lupta noastră pentru dreptate și echitate socială, nu putem ignora contribuția crucială a lucrătorilor din comerț, eroi adesea anonimi, care asigură funcționarea zilnică a economiei. Este timpul să li se ofere recunoașterea și sprijinul cuvenit!”, este mesajul reprezentanților Sindicatelor din Comerț.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Joaca unui copil de 6 ani: Tone de furaje făcute scrum în curtea bunicilor! (Foto)

astăzi, 07:19
59

S-a întâmplat seara trecută, în localitatea Cristești. Îngrijorați că incendiul ar putea să se extindă, oamenii au sunat după ajutor. La fața locului au ajuns,...

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
210

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
466

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...