Semnal de alarmă: creşterea numărului de angajaţi din economie s-a oprit în octombrie 2017, imediat după dublarea Robor şi creşterea cursului euro

CreÅŸterea numărului de angajaÅ£i din economie s-a oprit în luna octombrie 2017, când a fost atins un maxim al ultimilor 20 de ani, de 4,872 milioane de salariaÅ£i, imediat după ce Robor s-a dublat de la 0,8% la  1,6% ÅŸi după ce cursul leu-euro a crescut brusc, arată datele de la Statistică.

Semnal de alarmă: creşterea numărului de angajaţi din economie s-a oprit în octombrie 2017, imediat după dublarea Robor şi creşterea cursului euro

Numărul de angajaÅ£i este în creÅŸtere continuă din ianuarie 2011, când a atins minimul în criză, de 4,095 milioane, iar o modificare de trend va avea consecinÅ£e majore. Între decembrie 2016 ÅŸi octombrie 2017 numărul de angajaÅ£i a crescut cu 120.000, deci circa 12.000 de angajaÅ£i în plus pe lună.

Robor la trei luni, dobânda la care băn­cile se împrumută între ele, a crescut între 1 august ÅŸi 1 octombrie anul trecut de la 0,87% la 1,58% iar cursul a crescut în aceeaÅŸi perioadă cu 1%, de la 4,55 leu/euro la 4,59 lei/euro. Robor ÅŸi cursul influenÅ£ează imediat sentimentul consu­matorilor ÅŸi al companiilor, care prevăd incer­ti­­tudine ÅŸi imediat trec la decizii de ajus­tare. Robor-ul intră în calculul ratelor la creditele în lei, iar cursul contează pentru cei cu credite în valută. În noiembrie numărul de angajaÅ£i a ră­mas constant iar în decembrie, numărul de an­­gajaÅ£i era de 4,850 milioane de persoane, cu 22.000 mai mic decât în octombrie 2017. Este posibil ca la mijloc să fie ÅŸi un impact sezonier.

Printre cele mai mari scăderi care s-au înregistrat în decembrie au fost în construcÅ£ii (-4.000 de angajaÅ£i) ÅŸi fabricarea de maÅŸini (-1.800 de angajaÅ£i), iar datele anterioare arată că aceste sectoare îÅŸi reduc în general în decembrie numărul de angajaÅ£i faţă de noiembrie.

Este îngrijorător însă că a scăzut numărul de angajaÅ£i cu 3.900 în servicii suport (call-centere, centre de outsourcing) sau în industria alimentară (cu 1.400 de oameni). A mai scăzut numărul de angajaÅ£i în comerÅ£ul auto (cu 2.400), fabricarea arti­colelor de îmbrăcăminte (cu 1.300), trans­­por­turi terestre (cu 1.100) ÅŸi ho­te­luri/restaurante (cu 800).

O modificare de trend va fi certificată de datele privind numărul de angajaÅ£i pe ianuarie, care vor fi publice la 26 martie, dar este cert că schimbarea sentimentului consu­matorilor a avut imediat impact asupra companiilor, care ÅŸi-au diminuat angajările.

Dacă se va constata că în ianuarie 2018 va continua scăderea numărului de angajaÅ£i, atunci acesta ar fi primul indicator care ne arată o răcire a economiei, ceea ce va pune sub semnul întrebării creÅŸterea economică prognozată de 5,5% prognozată de guvern. De asemenea, toată discuÅ£ia privind “criza” de personal se va dovedi fără bază, cel puÅ£in pentru anumite sectoare ale economiei unde se reduce numărul de angajaÅ£i.

Pentru 2018 Comisia NaÅ£ională de Prognoză prevede o creÅŸtere economică de 6,1% bazată pe o majorare a numărului mediu de angajaÅ£i de la  4,9 milioane în 2017 la 5,1 milioane în 2018.

Sursa: zf.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
40

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
41

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
296

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...