Sărăcia absolută în România va crește cu 15% din cauza scumpirilor. În UE, procentul va fi de 4,4%

Sărăcia absolută în România va crește cu 15% din cauza scumpirilor. În UE, procentul va fi de 4,4%

Avalanșa de scumpiri la alimente, dar și facturile mari la întreținere se resimt acut în portofelele românilor. 20% dintre români cheltuiesc mai bine de trei sferturi din venituri pe traiul de subzistență: adică mâncare și utilități. În decurs de un an costul vieții a crescut cu 15%. Cu același procent va crește și numărul românilor care se luptă cu sărăcia absolută, din cauza scumpirilor puternice.

România este țara din UE cu cea mai mare rată a sărăciei absolute, din cauza scumpirilor puternice. 20% din populația României trăiește la limita strictului necesar. Mai bine de trei sferturi din câștiguri se duc pe alimente și facturi.

„În situația aceasta inflaționistă o să ajungem în 2023 să vedem în ce măsură putem să supraviețuim de la o lună la cealaltă. Este important ca statul să sprijine familiile în sensul acoperirii costurilor, nevoilor de bază, dar ar trebui să o facă într-un mod diferențiat. Și gospodăriile în care veniturile sunt mai mari decât salariul minim pe economie resimt scumpirile la utilități și alimente”, spune Antonio Amuza, sociolog, conform Digi24.

În România, costul vieții a crescut de la un la altul în medie cu 15%. La nivelul Uniunii Europene procentul este de 11%, variind între 6,7% în Malta și 27,5% în Estonia.

„În țările Uniunii Europene, stuctura coșului de consum conține mai mult parte de servicii, care s-au scumpit mai puțin decât inflația. În România, în coș intră mai mult produsele alimentare și ceea ce înseamnă utilități și energie, care s-au scumpit mult mai mult decât inflația raportată”, arată Dragoș Cabat, economist.

Din cauza scumpirilor, sărăcia absolută va crește cu circa 15% în România, în timp ce la nivelul UE procentul va fi de 4,4%.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
181

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
183

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
265

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...