Românii din străinătate s-ar întoarce în ţară, dar numai dacă ar primi salarii de 500-600 de euro net pe lună

"Cea mai bună strategie pentru deficitul de forță de muncă din țară rămâne atragerea forței de muncă românești care lucrează în străinătate".

O parte dintre cei peste 3 milioane de români care au plecat la muncă în străinătate s-ar întoarce acasă dacă ar avea salarii de 500 – 600 de euro net pe lună, în România, susține într-un articol Ziarul Financiar.

În prezent, salariul mediu pe economie din România este de 585 de euro net pe lună (2.700 de lei net), însă unu din trei angajaţi din România are salariul minim pe economie de circa 250 de euro net pe lună (1.162 de lei net).

Lidia Pleniceanu, corporate sales manager în cadrul firmei de recrutare închiriere de forţă de muncă Gi Group, este de părere că o parte dintre românii care lucrează în străinătate s-ar întoarce în ţară dacă nivelul salarial ar fi stabil. Lipsa forței de muncă de pe piața autohtonă i-a determinat pe mulți patroni să recruteze lucrători din alte state. Plecarea muncitorilor români la muncă în alte țări, în ultimii ani, a dus la situația în care angajatorii nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări din afara UE și chiar din Thailanda, Bangladesh sau Vietnam. Potrivit datelor Oficiului Român pentru Imigrări, cei mai mulți muncitori străini care lucrează în România provin din Turcia, Republica Moldova și China.

„Probabil că cea mai bună strategie pentru deficitul de forță de muncă din țară rămâne atragerea forței de muncă românești care lucrează în străinătate, strategie pe care statul român ar putea-o dezvolta, dacă factorii de decizie ar acorda mai multă atenție acestor chestiuni”, spune Cristina Pasat, directorul general al Professional, firmă de recrutare a forței de muncă.

„Importul de forță de muncă are pe termen mediu și lung o serie de dezavantaje considerabile. Majoritatea celor care vin din alte țări pentru a lucra în România își doresc să se stabilească definitiv aici, să își aducă familiile, diferența între nivelul nostru de trai și cel al țărilor de origine ale imigrației fiind considerabilă.

Acest fapt va duce în timp la apariția problemelor cu imigrația pe care le au în acest moment toate țările dezvoltate din Uniunea Europeană. Deloc de neglijat este și faptul că majoritatea imigranților provin din țări și culturi fundamental diferite de România. Înainte de a ne extazia în fața avantajelor pe termen scurt ar fi bine să examinăm cu multă atenție dificultățile și problemele care vor apărea în mod sigur pe termen mediu și lung”, afirmă Cristina Pasat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI