Românii care lucrează de acasă vor să se întoarcă la birou de teama facturilor

Românii care lucrează de acasă vor să se întoarcă la birou de teama facturilor

Criza din energie influențează și piața muncii. Angajații care lucrează de acasă se gândesc să meargă mai des la birou, ca să reducă factura la utilități.

Potrivit unui studiu realizat de o platformă de recrutare, 6 din 10 angajați care lucrează de acasă spun că la iarnă ar dori să meargă la birou pentru a nu consuma energie acasă. Datele arată că apetitul românilor pentru munca remote a crescut în ultimul timp.

„Dacă ne uităm concret pe cifre, avem o creștere a locurilor de muncă remote de la 5 la sută în 2021 undeva spre 8 la sută în 2022. Partea mai interesantă este numărul de aplicări. Pe zona de remote avem undeva la 13-14 la sută din aplicările lunare, ceea ce se traduce în felul următor: oamenii, pentru locurile acestea de muncă remote, aplică mult mai mult decât aplică pentru locurile de muncă tradiționale, în birou”, spune Bogdan Badea, reprezentantul unei platforme de recrutare.

„În momentul de față se pare că ne așteaptă o criză energetică destul de profundă, cu scumpiri semnificative, care ar greva destul de puternic bugetul familiei, așa că suntem dispuși să sacrificăm resursa de timp - ceea ce înseamnă să pleci de acasă până la birou cu mașina proprie, cu transportul în comun. Dar avem această resursă care ni se pare că o putem disponibiliza și aloca pentru a ajunge și a ne întoarce de la birou și să facem economie la curent, gaze naturale”, explică sociologul Adrian Dan, citat de Digi24.

Unii români se gândesc și la alte soluții pentru a nu fi surprinși de scumpiri. Conform sondajului, 15% dintre cei chestionați au început să pună bani deoparte, 13% investesc deja pentru a-și diversifica veniturile, 10% susțin că vor să-și ia un job part-time, iar 35% vor reduce consumul de energie cât pot de mult. Frica de facturi mari nu este rezonabilă, spun totuși specialiștii.

La gaze naturale, toți clienții casnici au prețul plafonat la 0,31 lei kwh, iar la energie electrică, acei clienți cu un consum mediu pe anul 2021 de până în 100 kw plătesc 0,68 lei kwh, iar dacă se încadrează între 100 și 300 plătesc 0,8 lei kwh. În plafonul la energie electrică intră peste 90% dintre clienții casnici. Astfel, 47 la sută dintre consumatorii casnici au avut anul trecut un consum mediu de 54 kwh, o treime au avut un consum mediu de 155 kwh, iar 11 la sută dintre clienții casnici au avut un consum mediu anul trecut de 292 kwh. Numărul celor care depășesc plafonul este foarte mic. 

Potrivit datelor, mai puțin de 5 la sută dintre consumatorii casnici au avut un consum mediu de peste 300 kwh în 2021. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii vor putea da amenzi de circulație cu ajutorul unei rețele de sute de camere video, au votat senatorii

astăzi, 19:45
49

Traficul rutier pe drumurile publice din România va fi monitorizat, peste câțiva ani, printr-un sistem integrat, numit e-SIGUR, iar în cazul încălcării regulile de circ...

Profesoară din Botoșani, participantă la un atelier internațional pe teme de protecție a consumatorilor

astăzi, 19:15
50

Timp de trei zile (18, 23, 25 noiembrie 2022) - doamna profesoară Carmen Silvia Ciobanu reprezentant al Asociației pentru Consumatori Botoșani a participat la Atelierul internațional online Consti...

Primarii de sector și ai municipiilor reședință de județ vor avea acces la informații de securitate națională

astăzi, 18:33
37

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni actul normativ pentru modificarea şi completarea art. 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, prin care primarii de se...