Consiliul Miniştrilor Europeni ai Agriculturii a înaintat ultimele sume pentru compensarea agricultorilor afectaţi de importul de cereale ieftine din Ucraina.
România va obţine 10 milioane de euro, cea mai mică valoare acordată ţărilor care fac subiectul acestui ajutor. În ţară, agricultorii solicită 200 de milioane de euro.
România pare a fi cel mai mare pierzător în urma negocierilor de la Consiliu, în condiţiile în care Bulgaria şi Polonia obţin mult mai mult. Conform surselor oficiale de la Bruxelles, România a intrat în negocieri, solicitând compensaţii de 25 de milioane de euro şi a fost singura dintre cele trei ţări care nu a reuşit să crească valoarea faţă de vechea negociere, unde obţinuse 10 milioane de euro. Bulgaria a reuşit să crească valoarea compensaţiei, de la 13 la 17 milioane de euro, iar Polonia de la 26 la 30 de milioane.
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, spune că România este cel mai puţin afectată de importul de cereale ieftine din Ucraina şi nu se află într-o situaţie exagerată de supra-ofertă, relatează agenția Rador. La polul opus se află ţări precum Ungaria sau Slovacia, unde volumele sunt chiar mai mici decât media ultimilor cinci ani dinainte de război, astfel că nu primesc nicio compensaţie.
Comisarul mai spune că fondurile distribuite către cele trei ţări reprezintă ajutor pentru fermierii afectaţi, iar statele respective au acordul de a dubla aceste fonduri de la bugetul de stat.
Polonia, cea care a obţinut cele mai multe fonduri, anunţa zilele trecute că va dubla aceste sume, pe când guvernul de la Bucureşti nu a făcut nicio precizare în acest sens.
Conform asociaţiilor de agricultori din ţara noastră, România ar avea nevoie de compensaţii în valoare de 200 de milioane de euro, iar suma de 10 milioane este considerată a fi una ridicolă. Ministrul român al agriculturii, Petre Daea, nu a făcut nicio declaraţie la Bruxelles, mai notează Rador.