România, printre cele mai mici prețuri din UE la servicii și mâncare. Salariile ne „omoară”

România, printre cele mai mici prețuri din UE la servicii și mâncare. Salariile ne „omoară”

Este mâncarea mai ieftină sau mai scumpă în România decât în alte state UE? Dar băuturile alcoolice, tutunul, hainele, întreținerea locuințelor, transporturile sau hotelurile? Eurostat a lansat un comparator de prețuri la nivelul anului 2021.

În 2021, cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru bunurile de larg consum și servicii din statele membre ale UE a fost observat în Danemarca (40 % peste media UE) și cel mai scăzut în România și Bulgaria (44 % sub medie). Danemarca a fost cel mai scump stat membru al UE pentru îmbrăcăminte și încălțăminte în 2021, iar Bulgaria a fost cel mai puțin costisitor pentru băuturi alcoolice și tutun, îmbrăcăminte și încălțăminte, conform comparatorului de prețuri Eurostat, consultat de Newsweek.ro.

În România e cea mai ieftină mâcare, dar întreținerea costă mai puțin în Croația, Polonia și Bulgaria

În ceea ce privește prețurile pentru alimente și băuturi nealcoolice, în România sunt cele mai mici (31,8% sub media UE), iar în Luxemburg cele mai mari (26% peste media UE). Altfel, cele mai sucumpe alimente și băuturi nealcoolice din Europa se găsesc în Elveția (68.7% peste media UE).

Finlanda a avut în 2021 cel mai ridicat nivel de preț pentru băuturile alcoolice din UE, cu 119% peste media UE, în timp în Irlanda a fost cel mai scump tutun (145% peste media UE).

În ceea ce privește costurile de întreținere pentru locuințe, în România acestea sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană (56,4% sub media UE). Dar în Croația, Polonia și Bulgaria sunt și mai mici. 

Cel mai ieftin transport personal, în Polonia

Cele mai mici prețuri legate de transportul personal (mașini, echipamente, etc.) din UE au fost în 2021 în Polonia, conform comparatorului de prețuri Eurostat. În România e în „Top 3”, după Slovacia, cu prețuri pentru echipamentele de transport personal cu 15,6% sub media UE. 

În ceea ce privește serviciile de transport, prețurile din țara noastră au fost cu 43,9% sub media UE în 2021. Doar în Bulgaria au fost mai mici. 

Tarifele la hoteluri și restaurante în 2021 au fost cu 46,5% sub media UE în România, cele mai mici fiind găsite din nou în Bulgaria.  

Veștile bune sunt subminate de faptul că România are printre cele mai mici salarii din Europa.

România are al treilea cel mia mic salariu minim din eruopa cu puțin peste 500 de euro. Cinci state au peste 1.500 de euro/lună salaruiul minim, iar alte 3 peste 1.000. Suntem mult sub media europeană de 730 euro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bătrână snopită în bătaie într-un spital din Botoșani de o altă pacientă. Medicii spun că nu au personal de supraveghere

Vineri, 12 August 2022
579

O bătrână de 86 de ani, internată cu diagnosticul de demenţă, a fost bătută şi desfigurată de o altă pacientă într-un spital din Botoșani. Cadrele medicale spun că lipsa de pe...

Marius Budăi aduce lămuriri despre pensiile românilor. Ce se întâmplă cu pilonul 2

Vineri, 12 August 2022
246

Marius Budăi a făcut noi anunțuri despre pensiile românilor. Ministrul Muncii a adus explicații despre zvonurile potrivit cărora s-ar pregăti naționalizarea pilonului II de pensiiMari...

Furtuni și temperaturi moderate, prognozate pentru acest weekend

Vineri, 12 August 2022
197

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat la Antena 3 cum va fi vremea în mini-vacanța de Sfânta Maria.„Vorbim de o perioadă în care manifestările de instabilitate temp...