Regretul cel mai mare al unui fermier botoșănean după ce statul l-a executat silit: ”În genunchi m-am pus la ei să nu mi-o ia!”

Mii de agricultori și transportatori blochează de mai bine de o săptămână drumuri naționale, vămi și intrarea în Capitală.

Regretul cel mai mare al unui fermier botoșănean după ce statul l-a executat silit: ”În genunchi m-am pus la ei să nu mi-o ia!”

 Gheorghe Fifea este din Copălău  Foto: europalibera.org

Gheorghe Fifea stă de mai bine de șapte zile pe marginea DN1, în Afumați, aproape de intrarea în Capitală. E din comuna Copalău, județul Botoșani, la doar opt kilometri de celebra Flămânzi – de unde a pornit răscoala țărănească din 1907. A venit cale de 400 de km, până la porțile Bucureștiului, să-și spună oful.

 

„Avem foarte mari probleme în agricultură. Nu ni s-au dat subvențiile, am rămas datori, avem datorii la bănci, leasing-uri de plătit – au venit, ne-au luat utilajele. Sunt foarte, foarte multe probleme”, spune pe nerăsuflatepentru Europa Liberă, botoșăneanul Gheorghe Fifea.

Gheorghe Fifea din Botoșani spune că a pierdut semănătoarea abia cumpărată după ce a întârziat plata ratelor bancare.

Oful lui cel mare este, spune el, o semănătoare cumpărată în urmă cu doi ani, cu 120.000 de euro. Plătise jumătate din ea și a întârziat cu ratele pentru că subvenția de la APIA, în valoare totală de 40.000 de euro, nu a venit nici până acum.

„Am avut chiar în decembrie o executare silită și mi-o luat o semănătoare. În genunchi m-am pus la ei, să nu mi-o ia, în genunchi, să găsim o cale să amân ratele. Nu s-a putut”, spune bărbatul în timp ce încearcă să nu se lase copleșit de emoție.

Și reușește câteva clipe, până când vântul rece de ianuarie îi joacă o festă și-i umple ochii cu lacrimi.

”Am reușit și am plătit până la jumătate. Nu am avut [bani], că nu am luat subvenția nici pe 2022, nici pe anul ăsta, pe 2023”, spune bărbatul.

Neclintiți după o săptămână și mai bine în stradă, protestatarii transmit că nu vor ceda până nu li se rezolvă problemele.

Cel mai mare regret al lui Gheorghe din Copălău!

În timp ce o nouă noapte se așterne, un mare regret îl macină pe fermierul Gheroghe Fifea, venit 400 de km din Copalăul Botoșaniului până la poarta Capitalei.

Îi pare rău că și-a îndemnat băiatul să devină agricultor când, crede acum, atâtea alte meserii ar fi fost mult mai ușor de făcut.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29
19

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
31

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
151

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...