Gheorghe Fifea stă de mai bine de șapte zile pe marginea DN1, în Afumați, aproape de intrarea în Capitală. E din comuna Copalău, județul Botoșani, la doar opt kilometri de celebra Flămânzi – de unde a pornit răscoala țărănească din 1907. A venit cale de 400 de km, până la porțile Bucureștiului, să-și spună oful.
„Avem foarte mari probleme în agricultură. Nu ni s-au dat subvențiile, am rămas datori, avem datorii la bănci, leasing-uri de plătit – au venit, ne-au luat utilajele. Sunt foarte, foarte multe probleme”, spune pe nerăsuflatepentru Europa Liberă, botoșăneanul Gheorghe Fifea.
Gheorghe Fifea din Botoșani spune că a pierdut semănătoarea abia cumpărată după ce a întârziat plata ratelor bancare.
Oful lui cel mare este, spune el, o semănătoare cumpărată în urmă cu doi ani, cu 120.000 de euro. Plătise jumătate din ea și a întârziat cu ratele pentru că subvenția de la APIA, în valoare totală de 40.000 de euro, nu a venit nici până acum.
„Am avut chiar în decembrie o executare silită și mi-o luat o semănătoare. În genunchi m-am pus la ei, să nu mi-o ia, în genunchi, să găsim o cale să amân ratele. Nu s-a putut”, spune bărbatul în timp ce încearcă să nu se lase copleșit de emoție.
Și reușește câteva clipe, până când vântul rece de ianuarie îi joacă o festă și-i umple ochii cu lacrimi.
”Am reușit și am plătit până la jumătate. Nu am avut [bani], că nu am luat subvenția nici pe 2022, nici pe anul ăsta, pe 2023”, spune bărbatul.
Neclintiți după o săptămână și mai bine în stradă, protestatarii transmit că nu vor ceda până nu li se rezolvă problemele.
Cel mai mare regret al lui Gheorghe din Copălău!
În timp ce o nouă noapte se așterne, un mare regret îl macină pe fermierul Gheroghe Fifea, venit 400 de km din Copalăul Botoșaniului până la poarta Capitalei.
Îi pare rău că și-a îndemnat băiatul să devină agricultor când, crede acum, atâtea alte meserii ar fi fost mult mai ușor de făcut.