Ratele la creditele bancare cu dobânzi variabile nu vor înregistra creşteri semnificative în perioada următoare

Ratele la creditele bancare cu dobânzi variabile nu vor înregistra creşteri semnificative în perioada următoare

Ratele la creditele bancare cu dobânzi variabile nu vor mai înregistra creşteri semnificative în perioada următoare. Afirmaţiile au fost făcute, în exclusivitate, la „Serviciul de noapte” de la Radio România, de către purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Dan Suciu: Cele cu ROBOR nu vor mai creşte, ROBOR-ul şi-a atins maximum cel puţin pentru această perioadă de timp. Aşa cum vedem lucrurile acum la Banca centrală, dacă nu apar, Doamne fereşte, crize noi, dar nu le întrevedem, iar aceste credite cu ROBOR nu vor mai creşte, ele au atins 8, 8 şi ceva în cursul anului trecut, acum e 7,20 ROBORUL la trei luni, după care se cotează, deci este într-o scădere. IRCC în trimestrul II, probabil va trece de 6 dar n-avem creşteri semnificative.

Şi creşterea preţurilor se va tempera în a doua parte a anului, iar inflaţia va scădea la o singură cifră spre sfârşitul lui 2023, a mai declarat Dan Suciu.

Dan Suciu: Nu vom avea un an de recesiune. În România, noi ne aşteptăm, şi ăsta e un mesaj extrem de important, să avem o inflaţie de o singură cifră începând din partea a doua anului. Dacă avem noroc, o să avem şi un an agricol bun. Nici nu am emoţii legat de prognoza aceasta pe care o facem, adică ne putem duce chiar la o cifră relativ mică spre finalul anului, ne dă încredere să spunem că în prima parte a anului viitor ne atingem ţinta de 2.5.

Potrivit celui mai recent raport al Băncii Naţionale, sistemul financiar-bancar al României este unul stabil. (Rador)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Paul Aretzu – Dumitru Augustin Doman

astăzi, 10:36
6

Pentru lecturi și discuții, sunt invitați poeții Paul Aretzu și Dumitru Augustin Doman. Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, la Colegiul Național &...

Au început înscrierile pentru admiterea în școlile care pregătesc polițiștii din penitenciare! (foto)

astăzi, 10:17
38

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) anunță că au început înscrierile pentru admiterea în unitățile de învățământ care pregătesc personalul din sis...

Votează destinația anului 2024, Cornișa face parte dintre atracțiile supuse votului. „Să ne mândrim că suntem finaliști!”

astăzi, 09:43
100

Cornișa Aqua Park&Sports a intrat într-o competiție ce are drept scop promovarea turismului. „Votează destinația anului” este una dintre cele mai importante competiții desti...