Rata inflației rămâne în România printre cele mai ridicate din Europa

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (4,4%), Ungaria (3,9%), România şi Luxemburg (ambele cu 2,5%), iar cele mai scăzute în Grecia (minus 2%), Portugalia, Malta, Irlanda şi Slovenia (toate cu 0,1%), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat)

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor în martie l-au avut serviciile, cu majorare de 0,57 puncte procentuale, urmate de preţurile la energie (plus 0,43 puncte procentuale), alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (plus 0,24 puncte procentuale) şi bunuri industriale (creştere de 0,09 puncte procentuale).

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a încetinit la 1% în martie, de la 1,2% în februarie.

De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări a încetinit la 0,9% în martie, de la 1,1% în februarie.

În România, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 2,5% în martie a.c., stabilă comparativ cu februarie. În martie 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,7%.

 

Spune-ne opinia ta