Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de Ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43%, în prima săptămână din august, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei.
Cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat la fructe şi legume. Reduceri de preţ au fost înregistrate şi la brânza telemea, iaurt, lapte, dar şi la celelalte produse care se regăsesc în coşul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul şi mălaiul. Şi la anumite sortimente de carne de pui şi porc au fost constatate ieftiniri.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că, pe măsură ce stocurile vechi achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează. Reducerile la alimente se vor vedea la mai multe magazine.
La 1 august a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază.