Președintele FNSIA: Riscul ca unele fabrici din industria alimentară să-şi oprească activitatea este foarte mare

Președintele FNSIA: Riscul ca unele fabrici din industria alimentară să-şi oprească activitatea este foarte mare

Depistarea pozitivă cu coronavirus a unui angajat la o fabrică din industria alimentară va produce închiderea acelei fabrici, astfel că riscul ca unele unităţi de producţie din industria alimentară să-şi oprească activitatea este foarte mare în această perioadă, susţine preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară SINDALIMENTA, Dragoş Frumosu.

Potrivit unui comunicat al SINDALIMENTA, Dragoş Frumosu a solicitat Guvernului să adopte măsuri pentru sprijinirea industriei alimentare în contextul crizei provocate de coronavirus.

„În ceea ce priveşte industria alimentară, solicităm în regim de urgenţă ca Guvernul să-şi facă timp pentru a stabili împreună cu organizaţiile din sector un set de măsuri care să sprijine producţia de alimente într-o perioadă în care se aşteaptă ca multe firme să-şi diminueze activitatea, iar altele chiar să falimenteze. Măsurile pe care Guvernul trebuie să le adopte trebuie să împiedice acest lucru. Riscul ca unele fabrici din industria alimentară să-şi oprească activitatea este foarte mare în această perioadă, deoarece acest lucru se va întâmpla la primul angajat depistat pozitiv cu coronavirus. Deocamdată, companiile şi-au făcut propriile reguli de combatere a contaminării, dar acest lucru nu poate suplini pe deplin lipsa unui plan integrat, la nivel naţional, de prevenţie. Sunt încă multe întrebări la care antreprenorii din industria alimentară aşteaptă răspunsuri din partea Guvernului, iar cu cât ele vor veni mai repede, cu atât sectorul va avea mai puţin de suferit", a afirmat Frumosu.

Pe de altă parte, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, care are derulare proiecte pe fonduri europene, solicită Ministerului Fondurilor Europene, Autorităţii de Management şi Ministerului Finanţelor Publice suspendarea contractelor de finanţare şi a contractelor de subvenţie pe perioada pandemiei, se menţionează în document.

În plus, companiile din industria alimentară solicită adoptarea cât mai rapidă a măsurilor care se impun pentru a evita închiderea multor start-up-uri şi aplicarea unor corecţii financiare pe fondul blocării activităţii firmelor din cauza epidemiei de coronavirus.

O altă solicitare a organizaţiei sindicale este găsirea unor soluţii privind acordarea de facilităţi fiscale firmelor nou-înfiinţate pe fonduri europene.

Vorbim aici de start-up-uri care au ca obiect de activitate turismul, organizarea de evenimente, producţia de alimente, restaurante, activităţi muzeistice, afterschool-uri, saloane de înfrumuseţare, cosmetică etc. şi care acum nu-şi mai pot desfăşura activitatea din cauza epidemiei de coronavirus. Ele se află în perioada de 12 luni de implementare a afacerii, dar nu îşi mai pot atinge indicatorii de performanţă, conform ghidului proiectului. Această stare afectează, atât start-up-urile, cât şi administratorii schemelor de minimis, cei din urmă fiind puşi în situaţia ca, absolut fără nicio vină, să suporte corecţii financiare, ceea ce înseamnă că vor avea de dat înapoi bani. Este anormal ca prin prevederile art. 6 din Instrucţiunea nr. 4/12.03.2020 să ne solicite 'ca în termen de 10 zile calendaristice de la declararea de către autorităţi a eliminării riscului de răspândire a infecţiei cu COVID 19 beneficiarii să depună la organismul intermediar un plan de acţiuni de recuperare a întârzierilor provocate de această situaţie....'. Problema este că o mare parte a beneficiarilor de subvenţii, din cauza restrângerii sau închiderii activităţii, nu mai pot realiza procentul pentru primirea tranşei a doua de finanţare. Considerăm că o măsură unitară ar fi cea mai optimă pentru a nu aduce prejudicii bunului mers al afacerilor şi proiectelor", a comentat Dragoş Frumosu.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
453

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
148

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
418

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...