Prejudiciu uriaş la bugetul statului depistat de inspectorii antifraudă
BOTOSANI

Dacă analizăm strict statistic, putem afirma că, în fiecare zi din anul trecut, câte un agent economic botoşănean a primit "vizita" inspectorilor antifraudă.

Prejudiciu uriaş la bugetul statului depistat de inspectorii antifraudă

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

340 de agenţi economici care desfăşoară activitate în judeţul Botoşani au fost ţinta inspectorilor antifraudă în anul care a trecut, 396 fiind numărul controalelor derulate la aceştia.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, în urma verificărilor, inspectorii au identificat prejudicii totale aduse bugetului de stat, în cuantum de 7.476.676 de lei. În aceste condiţii, controalele s-au concretizat şi cu înaintarea către anchetatori a cinci acte de sesizare penală privind infracţiuni comise de agenţii economici în sfera în care activează.

Pe de altă parte, însă, în timpul verificărilor desfășurate în județul Botoșani, inspectorii antifraudă au constatat abateri pentru sancționarea cărora au dispus 335 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.409.769 de lei.

"Cea mai mare amendă dispusă de inspectorii DGAF a fost în cuantum de 30.000 de lei, fiind aplicată unui contribuabil care a deținut și a comercializat, în afara antrepozitului fiscal, produse accizabile nemarcate, marcate necorespunzător sau cu marcaje false", susţin reprezentanţii Direcţiei, la solicitarea Ştiri.Botoşani.Ro. Aceştia omit însă să răspundă la întrebarea: câte sancţiuni dintre cele aplicate de inspectori au fost contestate în instanţă.

Poate şi pentru că multe sancţiuni aplicate de inspectorii antifraudă sunt contestate în instanţă de agenţii economici, iar judecătorii schimbă în parte sancţiunile. De exemplu, o societate din Dorohoi a contestat sancţiunea aplicată şi reuşit să scape de o amendă în valoare de 27.500 de lei, care a fost înlocuită, prin decizia judecătorului, cu avertisment. La fel şi un agent economic din Botoşani, din domeniul alimentaţiei publice, care a contestat valoarea sancţiunii aplicate de inspectorii antifraudă, iar instanţa a dispus reîncadrarea încălcării legii, stabilind că amenda pe care agentul economic o va achita este mai mică, de 17.500 de lei. Un club sportiv a reuşit, tot în instanţă, să scape de o amendă de 10.000 de lei, primind în schimb avertisment.

Reprezentanţii Direcţiei Antifraudă susţin însă că cele mai frecvente încălcări ale prevederilor legale și financiar-contabile constatate de inspectorii antifraudă Suceava (cei care monitorizează activitatea economică din judeţul Botoşani) sunt abateri de la obligația de a deține și utiliza case de marcat, transportarea, deținerea și comercializarea bunurilor fără acte justificative, precum și încălcarea obligației de a întocmi și utiliza documente contabile pentru toate operațiunile economice efectuate.

 

Spune-ne opinia ta