Peste 30% din țigările de pe piața din toată Regiunea de Nord-Est provin din contrabandă!

Peste 30% din țigările de pe piața din toată Regiunea de Nord-Est provin din contrabandă!

Deși piața neagră a țigaretelor a scăzut la nivel național în luna mai la 14,9%, din totalul consumului, cu 0,3 % mai puțin față de martie și cu 2,4 % comparativ cu ianuarie 2019, peste 30% din țigările de pe piața din Botoșani și toată Regiunea de Nord Est sunt țigări de contrabandă.   

Datele oficiale prezentate de Novel Research arată că un nivel de sub 15% al contrabandei nu s-a mai înregistrat de trei ani.

„Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerțului ilegal și în mai, cu toate că se află în scădere cu 6,6 % până la 30,7%. Piața neagră se menține la niveluri ridicate și în sud-vest (26,4%), vest (22,3%) și est (14,6%, în creștere cu 7,7 % față de martie). Din punct de vedere al provenienței, „cheap whites” (țigarete no-name, produse legal sau ilegal și destinate pieței negre) continuă să fie principala sursă și se află în mai într-o creștere abruptă, de 11,9 %până la 66,9%, cel mai mare procent din ultimii zece ani. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova (14,7%), Ucraina (9,3%) și Serbia (0,1%) este relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Datele prezentate sunt neplăcute, mai ales în condițiile în care numărul de țigări confiscate, față de aceeași perioadă a anului trecut, practic, s-a dublat.

„Vama Română are ca principale atribuții protejarea intereselor financiare ale UE și ale frontierelor europene. Așadar, combaterea traficului ilicit cu țigarete și produse din tutun, care provoacă bugetului de stat prejudicii majore, este unul dintre principalele noastre obiective. Acțiunile și eforturile lucrătorilor vamali, în cooperare cu celelalte autorități de aplicare a legii au continuat și în această primă parte a anului. Astfel, echipele de supraveghere și control vamal de la nivel central, regional și local, au confiscat în primele șase luni ale anului 2019 un număr de 25.284.426 țigarete, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când au fost confiscate doar 11.534.990 țigarete”, a declarat vicepreședintele ANAF, Ştefan Cosmin Doliş.

„Combaterea contrabandei cu țigarete continuă să reprezinte o prioritate pentru Poliția de Frontieră. Din analiza fenomenelor infracţionale transfrontaliere existentă la nivelul instituţiei a rezultat că traficul cu ţigări şi alte bunuri de larg consum/accizabile reprezintă una dintre principalele manifestări ale criminalităţii organizate, acest fenomen având ramificaţii la nivelul întregii ţări. Astfel, în primele şase luni ale acestui an, polițiștii de frontieră au descoperit și confiscat in urma misiunilor desfăşurate, independent sau în colaborare cu alte instituţii ale statului, aproximativ 2,4 milioane de pachete cu ţigări provenite din contrabandă, în valoare de peste 24 milioane lei”, a declarat și şeful Poliţiei de Frontieră, comisar şef de poliţie Adrian Popescu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
31

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
19

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
38

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...