Banii păstrați în bancă nu doar că nu mai fac pui, ci chiar îți aduc pierderi. Practic, depozitele au devenit un lux pentru mulți români. Acest lucru a luat amploare în ultimul timp, din cauza dobânzilor, care sunt de trei ori mai mici decât în 2016, și a inflației, aflată într-o continuă creștere.
Dobânzile oferite astăzi de bănci pentru economiile românilor nu mai au nicio legătură cu realităţile din piaţă ci, cel mult, cu calculele comerciale ale instituţiilor de credit.
De fapt, încă de la finalul anului 2016 şi, mai accentuat, de la începutul lui 2017, politica de atragere a depozitelor s-a decuplat total de situaţia din economie.
Potrivit Capital, în ciuda unei inflaţii în creştere şi chiar ignorând majorările repetate de dobândă decise de BNR, randamentul mediu pentru depozitele între trei şi şase luni (cele mai utilizate) a scăzut până la un minim istoric de doar 0,78%, de la 1,05% la finalul lui 2016, după cum arată datele Băncii Naţionale a României.
În toată această perioadă, toţi ceilalţi parametrii cu care dobânda pentru economii este corelată într-o economie normală au avut o evoluţie total opusă.
Inflaţia, cea mai importantă din perspectiva deponentului, a urcat de la -0,5% cât era la finalul lui 2016 la 3,9% pe ansamblul anului 2017 şi peste 4,3% pentru perioada ianuarie 2017-ianuarie 2018.
Cu alte cuvinte, cine şi-a făcut la începutul lui 2017 un depozit pe un an a pierdut, în termeni reali, 2,3% din suma depusă, adică diferenţa dintre dobânda medie de 1,05% şi inflaţia la final de an, de 3,3%.
Iar situaţia a continuat să se înrăutăţească pe începutul acestui an în condiţiile în care dobânzile au continuat să scadă, iar inflaţia să crească.
Și ecartul dintre dobânzile la credite şi cele la depozite s-a adâncit, mai ales de la finalul lui 2016, deoarece dobânda medie pentru creditele în lei acordate pe perioade între unul şi cinci ani a rămas aproape aceeşi comparativ cu 2016 şi chiar a revenit pe creştere de la începutul acestui an. Mai departe...