Nu e glumă: Economia mondială se scufundă. Este cea mai gravă criză din ultimii 150 de ani

Nu e glumă: Economia mondială se scufundă. Este cea mai gravă criză din ultimii 150 de ani

Pandemia de coronavirus a declanşat cea mai răspândită criză economică din ultimii 150 de ani şi riscă să alimenteze o creştere dramatică a nivelului sărăciei de pe glob, a avertizat Banca Mondială, potrivit The Guardian.

Banca Mondială a avertizat într-un raport că ponderea ţărilor care vor intra în recesiune în acelaşi timp nu a mai fost atât de mare cel puţin din anul 1870.

Până la 90% din cele 183 de economii examinate de instituţie vor suferi de pe urma scăderii nivelului produsului intern brut (PIB) în 2020, peste cele 85% de economii care au suferit de recesiune în Marea Depresiune din anii 1930.

Organizaţia a transmis că scăderea PIB-ului mondial va fi cea mai abruptă de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Banca Mondială şi-a redus dramatic aşteptările de creştere şi prognozează că PIB-ul global va scădea cu 5,2% în acest an, într-o depresiune economică de peste două ori mai adâncă decât recesiunea declanşată de criza financiară din 2008.

Instituţia trage alarma cu privire la lovitura pe care o vor încasa în special ţările mai sărace, precizând că se aşteaptă la prima creştere anuală a nivelului net global al sărăciei din ultimele două decenii.

Se anticipează că activitatea economică în rândul economiilor avansate va scădea 7% în acest an, deoarece cererea internă şi oferta, comerţul şi finanţele sunt puternic perturbate de răspândirea bolii şi de măsurile de blocare folosite pentru a o opri.

În schimb, în ţările în care restricţiile dure nu au fost folosite la fel de mult pentru combaterea virusului şi în care plasele de siguranţă ale guvernului nu sunt la fel de extinse, se estimează că nivelul PIB va scădea cu 2,5%. Banca Mondială a declarat că aceasta va marca primul declin anual pentru aceste ţări ca grup în cel puţin 60 de ani.

Se estimează că veniturile pe cap de locuitor vor scădea cu 3,6% în întreaga lume, ceea ce organizaţia a avertizat că va trimite milioane de oameni în sărăcie extremă în acest an.

Banca Mondială a avertizat luna trecută că pandemia va împinge 60 de milioane de oameni în sărăcie extremă în acest an, deşi este probabil ca instituţia să crească drastic această estimare.

În contextul colapsului economic actual, Banca Mondială a transmis că pandemia Covid-19 este pe cale să se claseze ca a patra cea mai rea recesiune globală din cele 14 petrecute în ultimii 150 de ani. Începând cu anul 1870, ea a fost depăşită în ceea ce priveşte severitatea doar de criza de la izbucnirea Primului Război Mondial în 1914, de Marea Depresiune din 1930-32 şi de demobilizarea trupelor în urma celui de-al Doilea Război Mondial în 1945-46.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
5

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
274

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
307

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...