Ministrul Muncii, Raluca Turcan, cere insistent creșterea salariului minim: Este prea mic și trebuie să crească

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, cere insistent creșterea salariului minim: Este prea mic și trebuie să crească

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, recunoaște că salariul minim pe economie este prea mic și trebuie să crească în cel mai scurt timp.

Ministrul Muncii susține că va începe negocierile cu sindicatele și patronatele pentru majorarea retribuției minime de la 1 ianuarie anul viitor. Ministrul spune că trebuie agreat un nivel care să nu conducă la concedieri.

În România, aproximativ 1,6 milioane de angajați sunt încadrați oficial cu salariul minim lunar, de 2.300 de lei brut, adică 1.386 de lei în mână, cea mai mare parte din ei în județele Moldovei, și în primul rând la Botoșani.

"I-am anunțat pe reprezentanții sindicatelor si patronatelor să se pregătească pentru ca din septembrie să demarăm negocierile cu privire la nivelul salariului minim. (...) Trebuie să crească, e mic, 2300 brut este puțin în condițiile în care avem un fenomen îngrijorător de munca nedeclarată, ceea ce face ca oamenii să fie privați și în privința salariului, dar si a contribuțiilor. Există o realitate pe care trebuie să o acceptăm: în România a crescut, în ultimii cinci ani, de cinci ori numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie. Ceea ce înseamnă că, unu: salariul minim este în mare parte văzut de către mediul economic ca un element de competitivitate, de stimulare şi nu ca pe un instrument de asigurare a unui trai decent pentru angajaţi. De asemenea, e clar că această creştere a numărului de angajaţi cu salariul minim vine şi dintr-o incapacitate a mediului economic de a susţine constant o majorare a salariului minim mai consistentă, pentru că dacă această majorare a salariului minim se face superficial, rişti ca un angajator să concedieze în loc să opereze o majorare a salariului minim. În acelaşi timp da, cred că şi dialogul social trebuie să fie unul mai eficient", a declarat Raluca Turcan.

Observațiile ministrului Muncii Raluca Turcan vine în condițiile în care Comisia Europeană insistă asupra implementării unui salariu minim european pe întreg teritoriul Uniunii Europene, care ar putea fi de aproximativ 1000 de euro.

 

Spune-ne opinia ta