Ministerul Finanțelor: veniturile nedeclarate vor fi impozitate cu 70%

Ministerul Finanțelor: veniturile nedeclarate vor fi impozitate cu 70%

Ministerul Finanțelor a făcut public proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul vrea să-și asume răspunderea în Parlament. Una dintre prevederi se referă la impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate, care s-ar putea aplica începând cu data de 1 iulie 2024. 

Ministerul Finanțelor propune ca, începând cu data de 1 iulie 2024, să se modifice cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită. Se introduce o cotă de 70%, aceasta având ca scop creșterea conformării voluntare a contribuabililor, cu implicații favorabile asupra creșterii încasărilor bugetare, după cum se precizează în documentul publicat marți. 

Până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, se oferă o fereastră de oportunitate contribuabililor în vederea conformării, respectiv să-și declare veniturile și să-și plătească obligațiile fiscale aferente acestora, evitând riscul încadrării acestora în categoria de risc fiscal și a declanșării unor verificări a situației fiscale personale, cu consecința impunerii cu noua cotă de impozitare și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, mai arată documentul, potrivit Digi24.

Presiune pe ANAF

În prezent, impozitul aplicat pentru veniturile nedeclarate e de 16%, iar de urmărirea celor care nu-și declară averile se ocupă inspectorii ANAF. Practic, sunt vizați cei care se afișează cu bunuri de valoare, case sau mașini scumpe, dar în actele oficiale nu figurează cu venituri care să poată justifica achiziția unor astfel de bunuri. 

O astfel de măsură pune presiune pe ANAF, instituție care a fost deseori criticată pentru lipsa acțiunilor ferme. Mai exact, Fiscul are nevoie de o reformă pentru a ține pasul cu realitățile economice și cu diversificarea surselor de venit, după cum susțin experții. Fostul ministru de Finanțe, Anca Dragu, arăta recent că gradul de colectare e la numai 26% din PIB, un procent care situează România mult în spatele altor țări europene.

În prezent, Fiscul are o strategie menită să crească gradul de colectare și identificarea celor care nu-și declară veniturile, doar că pare o strategie care dă bine doar pe hârtie. Potrivit unui document obţinut şi prezentat de Profit.ro, un inspector are ţinte de atins nu doar în ceea ce priveşte numărul de controale, un indicator care poate fi considerat rezonabil, ci şi în privinţa sumelor pe care trebuie să le pună suplimentar în spinarea firmelor în urma acestor controale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean a dat de bucluc după ce i-a mințit pe polițiști!

astăzi, 19:24
202

Echipajele de poliție din Marginea și Gălănești, județul Suceava, au identificat și oprit regulamentar pentru control autoutilitara care se deplasa pe DN17A de pe raza comunei Marginea.Cond...

Intervenție de urgență a pompierilor într-un apartament: Au murit 6 pisici și 3 câini, salvatorii au salvat o pisică și șase porumbei!

astăzi, 17:45
327

O intervenție de urgență a pompierilor militari din cadrul Detașamentului Suceava s-a desfășurat, duminică în municipiul Suceava.Potrivit plutonier Radu Gabriel din cadrul ISU Suceava...

A plecat la cele veșnice o artistă din Botoșani. ”Ai creat frumusețe toată viața!”

astăzi, 16:16
2298

S-a stins din viață Veronica Mocanu. În urmă cu doar cinci zile își aniversaze ziua de naștere, la împlinirea celor 78 de ani. Tristul anunț a fost făcut de fiul artistei, car...