Ministerul Antreprenoriatului a lansat ordonanţa privind un singur punct de contact pentru investitori

Ministerul Antreprenoriatului a lansat ordonanţa privind un singur punct de contact pentru investitori

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a lansat spre consultare publică Ordonanţa de Urgenţă privind licenţa industrială unică, potrivit unui comunicat.

Actul normativ a fost iniţiat alături de Consiliul Concurenţei.

Acest act normativ creează premisele necesare simplificării procesului investiţiilor în România pentru beneficiar: un singur punct de contact pentru depunerea documentelor, o singură dată. Este o reformă aşteptată de privaţi, dar dureroasă pentru birocraţie pentru că presupune simplificarea tuturor procedurilor necesare pentru obţinerea de avize, acorduri, certificate, autorizaţii şi orice document de care un beneficiar are astăzi nevoie pentru a dezvolta o afacere în zona de industrie. Este un adevărat test al conlucrării a 38 de instituţii, pentru care antreprenorul român îşi va înjumătăţi timpul pentru demararea investiţiei. Mai mult, în maximum 180 de zile de la data la care a fost considerată valabil depusă, cererea solicitantului de licenţă industrială unică va fi soluţionată", a declarat ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Scopul proiectului de act normativ îl reprezintă modificarea sau renunţarea la procedurile care împiedică ritmul de dezvoltare a noilor investiţii, prin oferirea unui cadru legal predictibil pentru solicitanţii şi titularii de licenţe. Nerevizuirea procedurilor de către autorităţile competente constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 50.000 lei.

Totodată, acest act normativ vizează integrarea licenţelor, autorizaţiilor, acordurilor, avizelor sau permiselor aferente obiectului de activitate într-o singură procedură simplificată în scopul emiterii licenţei industriale unice. În acest sens, se înfiinţează Oficiul pentru Licenţă Industrială, cu rol de raţionalizare, simplificare şi digitalizare a procedurilor specifice în vederea obţinerii licenţei industriale unice.

Se urmăreşte simplificarea procedurilor de obţinere a unei licenţe industriale, precum şi a autorizaţiilor, acordurilor, avizelor, permiselor sau alte acte administrative prevăzute de lege în vederea desfăşurării unei activităţi industriale aferente obiectului de activitate, astfel încât antreprenorii să beneficieze de obţinerea licenţei industriale unice prin depunerea cererii într-un singur punct de contact electronic.

Totodată, se oferă posibilitatea utilizării simulatorului de licenţă pentru a cunoaşte din timp termenele de obţinere, procedurile şi tarifele aferente şi sunt eliminate controalele duble, fiind interzisă impunerea unor condiţii de acordare a licenţei industriale unice prin care se dublează cerinţele şi controalele echivalente sau comparabile ca scop, la care solicitantul licenţei industriale a fost supus deja în România.

Intrarea în vigoare a legii „Licenţei industriale unice" reprezintă jalonul 243, din cadrul Componentei 9 "Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare", aferentă Pilonului III „Creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi o piaţă internă funcţională, cu întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) puternice".

Suplimentar, proiectul de act normativ a avut la bază Raportului Final al proiectului „Comprehensive redesign of the licensing system in Romania" privind simplificarea licenţierii activităţii mediului de afaceri, elaborat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi lansat în România în luna mai 2022.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atât istoricul general, cât și daunele suferite de mașini pot fi verificate online pe site-ul RAR. Care sunt pașii necesari

Duminică, 29 Ianuarie 2023
376

Cei interesați pot afla acum online atât istoricul unei mașini înmatriculate în țara noastră, cât și avariile suferite de aceasta în timp, prin intermediul unei apli...

FCSB – Farul Constanța, ora 19.00! Derby cu miza de titlu în Superligă

Duminică, 29 Ianuarie 2023
121

Cel mai tare duel al etapei 23 din Superligă este cel dintre FCSB și Farul Constanța, ocupantele locurilor trei, respectiv doi din campionat, la început acestei etape. Indiferent de rezultatu...

Mii de timbre de acciză și etichete de băuturi alcoolice confiscate la intrarea în țară

Duminică, 29 Ianuarie 2023
188

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca împreună cu lucrătorii vamli au depistat asupra unui bărbat, cu cetăţenie Republica Moldova, mii de timbre de acc...