Potrivit directorului AgenÅ£iei pentru ProtecÅ£ia Mediului (APM) BotoÅŸani, Eugen Mateciuc, Programul Rabla va continua ÅŸi în cursul acestui an ÅŸi va fi destinat atât persoanelor fizice, cât ÅŸi juridice.
Anul trecut au fost mai multe instituÅ£ii publice ÅŸi agenÅ£i economici din BotoÅŸani care ÅŸi-au înnoit parcul auto folosind vocuherele din cadrul Programului Rabla.
Fondurile pentru derularea acestui program provin de la Administraţia Fondului de Mediu, bugetul fiind aprobat de către Ministerul Mediului.
“Programul Rabla va merge în continuare, din informaÅ£iile pe care le deÅ£in. În anul 2017 s-au alocat 250 de milioane de lei, 205 milioane de lei la Programul Rabla clasic ÅŸi 45 de milioane la Programul Rabla plus. Tot ce a fost în program a fost accesat, s-a mai suplimentat cu 10 milioane de lei. La BotoÅŸani a fost un singur agent economici care a primit ÅŸi a emis certificate, fiind vorba de Goldana, care a emis 128 de certificate de distrugere, dar puteau fi duse maÅŸinile în alt judeÅ£ ÅŸi să se înscrie la un dealer de la noi. Au intrat în programul Rabla clasic ÅŸi persoane juridice. Au accesat acest program 24 de unităţi economice, asociaÅ£ii ÅŸi instituÅ£ii pentru care au fost achiziÅ£ionate 42 de autovehicule noi. Primăria Ungureni, Spitalul Mavromati cu patru maÅŸini, APIA două maÅŸini ÅŸi Spitalul Dorohoi, cabinete de avocatură, medicale”, a precizat directorul APM BotoÅŸani.
Anul de vârf al acestui program a fost 2010, valoarea voucherului la acea vreme fiind de 3.800 de lei, iar pentru a putea cumpăra o maÅŸină puteai intra cu trei vouchere în program. Valoarea unui voucher a crescut acum la 6.500 de lei ÅŸi poate fi folosit unul singur pentru achiziÅ£ia unui vehicul nou.
Chiar dacă anual sunt scoase mii de rable din circulaţie, folosindu-se acest program, locul acestora este luat imediat de numărul extrem de mare de maşini second-hand aduse din străinătate.