MAI: Mașinilor nepoluante li se eliberează, începând de azi, plăcuțe de înmatriculare de culoare verde. Ce facilități ar putea primi proprietarii lor

MAI: Mașinilor nepoluante li se eliberează, începând de azi, plăcuțe de înmatriculare de culoare verde. Ce facilități ar putea primi proprietarii lor

Autoturismele nepoluante, cu emisii zero de CO2, pot primi plăcuțe de înmatriculare verzi și, odată cu acestea, ar putea primi o serie de facilități, printre care reduceri de taxe sau parcare gratuită în anumite zone, potrivit unui ordin oficializat în aprilie. Documentul pune, de fapt, în aplicare o modificare de astă-toamnă a regulamentului Codului rutier, potrivit avocatnet.ro.

Pentru a pune în practică această măsură, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că, începând de azi, e posibilă eliberarea de plăcuțe de înmatriculare verzi.

Prin Ordinul comun al Ministerului Mediului, MAI și Ministerului Transporturilor nr. 676/44/433/2022, apărut în aprilie, se stabilește ca autoturismele cu emisii zero de poluare să primească plăcuțe cu număr de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde.

Potrivit unui comunicat publicat de MAI în această dimineață, „începând de astăzi, (...) la nivel național, serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor elibera «numere verzi», pentru autovehiculele cu ZERO emisii de CO2". Eliberarea plăcuțelor verzi se face la solicitarea proprietarilor acestora, în contextul înmatriculării, transmiterii dreptului de proprietate sau la emiterea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării datelor înscrise în acesta.

Autovehicule cu emisii zero de CO2, potrivit ordinului, sunt cele:

  • pur electrice;
  • cu pilă de combustie cu hidrogen.

Unul dintre motivele apariției măsurii este că numere verzi de înmatriculare pot fi mai ușor de identificat și pot funcționa ca un pașaport pentru mașinile nepoluante, în condițiile în care, pentru acestea, autoritățile locale ar putea stabili anumite stimulente, printre care, reduceri de taxe, acces pe benzile de autobuz, intrare gratuită în zonele cu acces restricționat sau facilități când vine vorba de parcare.

Introducerea numerelor verzi de înmatriculare a fost stabilită în toamnă printr-o hotărâre de Guvern care a modificat regulamentul pentru aplicarea Codului rutier. Practic, ordinul apărut în aprilie e o punere în aplicare a măsurii date de Executiv.

În acest context, e de amintit că prin programul Rabla Plus se subvenționează de la stat până la 54.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou alimentat cu hidrogen, dacă cei interesați vor duce la casat două mașini uzate.

În ceea ce privește înmatricularea mașinilor, util de știut este faptul că cei care nu vor să se mai deplaseze în municipiul reședință de județ pentru a-și înmatricula mașina o pot face, de anul trecut, și la sediile secundare ale serviciilor județene de înmatriculări.

De asemenea, pentru a facilita procesul de înmatriculare a mașinii, taxa pentru numerele de înmatriculare se poate achita și online, fără a fi nevoie de autentificare, prin intermediul platformei Ghișeul.ro.

Potrivit datelor furnizate de autorități, în România sunt înmatriculate aproximativ 17.000 de vehicule electrice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
286

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
321

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
197

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...