Guvernul trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de 4,4%, până la finalul acestui an. Pe primele 5 luni ale anului, deficitul a fost de 2,3% din PIB, ceea ce a aprins alarmele la nivelul Guvernului.
Astfel, se pregătește măsura, susținută public de premierul Marcel Ciolacu, de impozitare cu 1% a marilor companii a căror cifră depășește 100 de milioane de euro, informează G4Media.
Vor fi impozitate sumele pe care marile companii le transmit în afara țării. Măsura este una prin care se încearcă stoparea externalizării profiturilor și evitarea impozitelor în România.
O altă măsură discutată în Guvern este introducerea unui nou impozit pentru clădirile rezidențiale care depășesc valoarea de 500.000 de euro. Un dezvoltator imobiliar ar urma să plătească minim 5000 de euro anual.
De asemenea, se analizează creșterea impozitului pe dividente de la 8% la 10%, dar procentul încă se mai discută.
Crește salariul minim
Guvernul ia în calcul creșterea salariului minim în două etape:
1. De la 3000 la 3300 de lei.
2. De la 3300 la 3750 de lei.
De asemenea va crește salariul minim în construcții de la 4000 de lei la 4500 de lei.
Guvernul ia în calcul supraimpozitarea salariilor care depășesc veniturile președintelui României.
Cotele de TVA, în urma discuției cu reprezentanții Comisiei Europene, vor rămâne la fel: 19% și 9%, inclusiv pentru industria HORECA.
Guvernul intenționează să reducă aproape 200.000 de posturi care nu sunt ocupate în administrație.
Impozit mărit cu 10% la licența pentru jocuri de noroc, aparate tip “păcănele”, tutun rece – țigări electronice, băuturi de lux, cognac, rom, whiskey, champagne, alimente de lux.