Lemnul de foc şi produsele de bază din lemn au dispărut de pe piaţă după plafonarea preţului la 400 de lei metrul cub

Lemnul de foc şi produsele de bază din lemn au dispărut de pe piaţă după plafonarea preţului la 400 de lei metrul cub, potrivit Asociaţiei Prolemn.

Şi organizaţiile pentru protecţia mediului, între care World Wide Fund Romania, atrag un semnal de alarmă că tăierile ilegale şi vânzarea fără acte au explodat şi cer modificarea ordonanţei de plafonare.

Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Prolemn, spune că preţul plafonat nu este realist, pentru că acoperă costuri precum prelucrarea sau transportul. Din această cauză şi produsele precum peleţii de încălzit au dispărut, marii retaileri preferând să exporte decât să vândă sub preţ produsele din depozite – a adăugat Tobescu.

„Peleţii au dispărut instantaneu exact din aceeaşi cauză preţurile de producţie, deci la producători sunt peste preţul plafonat prin ordonanţă, ca să ajungă în retail sigur că mai sunt cheltuielile de transport şi de distribuţie. Cvasi totalitatea retailerilor a trebuit să reorienteze fluxurile către export”, a afirmat Cătălin Tobescu, citat de Rador.

Preşedintele Prolemn spune că soluţia pentru evitarea unor scumpiri exagerate pe piaţa lemnului de foc ar fi fost reducerea TVA-ului cu 5%, şi nu plafonarea. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Autoturism radiat din circulație în Belgia, descoperit la Stânca!

astăzi, 15:48

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări cu privire la un bărbat cu cetățenie română care a fost depistat, în trafic,...

Locurile de muncă vacante la nivelul județului Botoșani, peste 500 de oferte!

astăzi, 15:12

Potrivit datelor rezultate din declarațiile agenților economici privind locurile de muncă vacante,  la data de 28.10.2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de M...

Panică în zona Gării Botoșani, incendiu în sediul unei societăți comerciale! (Foto, Video)

astăzi, 14:40

Un incendiu violent a izbucnit ,luni, 28 octombrie, la prânz, în subsolul unui bloc de pe strada Gării din municipiul Botoșani. Arhiva unei societăți comerciale, piese de mobilier...