Anunțul Agenției Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru toți fermierii care plătesc impozite! Termenul pentru depunerea declarației unice cu estimarea pentru 2019 și pentru definitivarea situației pe 2018 și plata dărilor fiscale pentru veniturile din anul precedent a fost prelungit.
Pe fondul unei funcționări greoaie a Spațiului Privat Virtual (și a site-ului Fiscului, în ansamblu) în ultimele două săptămâni, respectarea termenului de 15 martie pentru depunerea declarației unice și pentru plata dărilor prin aceasta a devenit imposibilă. Astfel, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a venit cu un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru amânarea termenului de depunere a declarației unice, demers care va deveni oficial atunci când vom avea proiectul adoptat în Monitorul Oficial.
Mai exact, conform Avocatnet.ro termenul se prorogă până la 31 iulie 2019 inclusiv. Prorogarea e valabilă atât pentru depunerea declarației cu privire la veniturile pe 2019 (estimarea pentru anul curent), cât și pentru plata dărilor fiscale (impozit și contribuții sociale) pentru veniturile pe 2018.
De asemenea, cei care ar fi beneficiat de bonificația de 5% pentru că au depus declarația unică electronic până la 15 iulie 2018 și plăteau integral până la 15 martie anul acesta contribuțiile și impozitul pentru 2018 vor beneficia de reducere dacă plătesc integral aceste dări până la 31 iulie 2019, potrivit proiectului de OUG.
Reamintim că orice contribuabil care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit are obligaţia de a depune anual, pentru veniturile anului în curs, declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent.
Contribuabilii care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul se stabileşte pe bază de norme de venit şi deţin suprafeţe destinate producţiei agricole vegetale/animale în localităţi/judeţe diferite vor opta pentru stabilirea localităţii/judeţului sau localităţilor/judeţelor unde vor beneficia de încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile prevăzute pentru fiecare grupă de produse vegetale/animale. Opţiunea se exercită prin completarea corespunzătoare a declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.
În cazul în care activitatea se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţia depunerii declaraţiei anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale la organul fiscal competent revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice până la data de 15 februarie inclusiv a anului fiscal în curs. Declaraţia cuprinde şi cota de distribuire ce revine fiecărui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii. Asociatul desemnat are obligaţia transmiterii către fiecare membru asociat a informaţiilor referitoare la venitul impozabil ce îi revine corespunzător cotei de distribuire din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii, în cadrul aceluiaşi termen. (Agrointel.ro)