Guvernul a adoptat legea privind măsurile fiscal-bugetare

Guvernul a adoptat legea privind măsurile fiscal-bugetare

Guvernul a adoptat astăzi legea privind măsurile fiscal-bugetare pentru care-şi va asuma răspunderea în Parlament, urmând ca actul normativ să fie trimis legislativului.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în deschiderea şedinţei executivului, că România nu-şi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 miliarde de lei şi o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an.

Guvernul a decis ca mărirea salariului minim în agricultură şi în construcţii să se facă printr-o ordonanţă de urgenţă şi mărirea salariului minim pe economie în general la 3.300 de lei să se facă printr-o hotărâre, pentru a fi sigur că acestea vor intra în vigoare cât mai repede posibil. Iniţial, premierul Marcel Ciolacu dorea ca măririea acestor salarii să se facă prin legea pe care îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului, dar noutatea este că ele vor fi adoptate în două acte normative separate, scrie Rador.

O altă noutate este legată de marile companii. Din cifra lor de afaceri se vor scădea investiţiile şi accizele, iar impozitul pe profit va rămâne la 16%. Alte prevederi din lege: toţi salariaţii vor plăti asigurările de sănătate, inclusiv cei din construcţii şi agricultură, care sunt scutiţi în acest moment, IT-iştii care au salarii mai mari de 10.000 de lei vor plăti impozit, bugetarii care au salarii mai mari de 8.000 de lei net nu vor mai primi vouchere de vacanţă şi nici indemnizaţie pentru hrană.

O taxă specială vor plăti persoanele care deţin case mai scumpe de 500.000 de euro, dar cu condiţia să nu plătească rate la bancă. Legea nu prevede modificări substanţiale ale TVA-ului, aşa cum preciza premierul Marcel Ciolacu.

„Acest guvern nu creşte TVA-ul general şi păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente şi medicamente, la fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic – de 5% – la lemne de foc, energie, gaze şi cărţi. Deci nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească la ea”, a spus Marcel Ciolacu conform Rador.

Legea adoptată de Guvern va fi trimisă Parlamentului, unde grupurile politice vor avea posibilitatea să depună amendamente. Apoi, legea cu amendamente va ajunge din nou la Guvern, unde va avea loc o nouă şedinţă pentru a fi adoptată forma finală a legii. Actul normativ va fi trimis iar Parlamentului, care va stabili data şi ora la care premierul Marcel Ciolacu îşi va asuma răspunderea pentru această lege.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănenii din Spania vor putea primi dublă cetățenie!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
134

Acordarea dublei cetățenii pentru românii care trăiesc în Spania va deveni realitate „în curând”, susține premierul Marcel Ciolacu, în urma unei înt...

ÎPS Teofan vine la Botoșani pentru a boteza cel de-al cincilea copil al unui preot din județ!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
1133

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va fi prezent duminică, 3 martie, în județul Botoșani.ÎPS Teofan va sluji Sfânta Liturghie la Biserica &...

Luni începe simularea examenului de Bacalaureat. Participă peste 146.000 de elevi din întreaga țară!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
100

Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a seral încep luni simularea examenului de Bacalaureat. Simularea se va organiza în peste 1.320 de unități de învățământ și va implica ...