Fermierii susţin că procesatorii şi comercianţii vor să arunce reducerea de preţ a laptelui la raft pe umerii crescătorilor de vaci

Fermierii susţin că procesatorii şi comercianţii vor să arunce reducerea de preţ a laptelui la raft pe umerii crescătorilor de vaci

Fermierii susţin că procesatorii şi comercianţii vor să arunce reducerea de preţ a laptelui la raft pe umerii crescătorilor de vaci.

Asociaţia Forţa Fermierilor afirmă că, de câteva zile, tot mai mulţi fermieri îi atenţionează asupra faptului că procesatorii oferă un preţ mai mic pentru preluarea laptelui de la ferme.

Asociaţia Forţa Fermierilor spune că procesatorii şi retailerii vor să arunce această scădere de preţ, în totalitate, în spatele crescătorilor de vaci de lapte şi că pot face asta pentru că mecanismul de reducere a preţului, monitorizat de Consiliul Concurenţei, este prost gândit şi prost aplicat, se precizează într-un comunicat.

În aceste condiţii, Asociaţia solicită Consiliului Concurenţei să analizeze modul în care operează mecanismul instituit pentru scăderea cu 20% a preţului laptelui de proveninţă autohtonă.

Membrii organizaţiei mai cer Consiliului Concurenţei să solicite acţiuni şi informaţii de la procesatori şi retaileri, astfel încât reducerea de preţ să fie „suportată” prin micşorarea adaosurilor comerciale şi prin reducerea altor cheltuieli decât cele de achiziţie de materie primă. Altfel, măsura va avea un singur efect: diminuarea dramatică a numărului fermelor de vaci de lapte din România, urmată de golirea rafturilor, se mai afirmă în comunicat.

AFF mai precizează că, deşi are afiliate o parte dintre cele mai importante organizaţii de crescători de vaci de lapte, nu a fost invitată la cele două runde de discuţii de la Guvern, relatează Rador.

Potrivit datelor anunţate de autorităţi, toate marile reţele comerciale şi 78 la sută dintre procesatori participă la acordul voluntar pentru reducerea preţului laptelui proaspăt de consum, valabil pentru 6 luni. Iar recent, ministrul agriculturii, Petre Daea, sublinia că măsura îi vizează doar pe procesatori şi comercianţi şi că producătorii nu trebuie să scadă preţul laptelui la poarta fermei.

 

Spune-ne opinia ta