Ferma de insecte, afacerea cu care Marius vrea să revoluționeze zootehnia!

Ideea unei ferme de insecte a încolțit în mintea lui Marius în urmă cu patru ani, când a experimentat în camera copiilor, într-un acvariu, cu ouă importate din Marea Britanie, iar ulterior, într-o a doua cameră, activitatea s-a extins și cu reproducție.

Ferma de insecte, mai precis de larve, este investiția făcută de Marius Grama în Belin, județul Covasna. Neobișnuita afacere are un potențial uriaș de profit cu condiția ca la nivelul zootehniei românești să se înceapă furajarea animalelor și cu o sursă neconvențională de proteină.

Marius Grama recunoaște că ferma de insecte este ceva nou în România, dar nu este ceva ieșit din comun. În cazul afacerii de la Belin trebuie spus de la început că producția nu se adresează consumului uman, ci animalelor.

La Belin, în județul Covasna, Marius Grama a investit într-o fermă de insecte. Neobișnuita afacere reușește să aducă venituri modeste în prezent, astfel că fermierul plănuiește extinderea producției pentru a furniza furaj proteic pentru exploatațiile de creștere a animalelor.

Ideea unei ferme de insecte a încolțit în mintea lui Marius Grama în urmă cu patru ani, când a experimentat în camera copiilor, într-un acvariu, cu ouă importate din Marea Britanie, iar ulterior, într-o a doua cameră, activitatea s-a extins și cu reproducție. Pasul spre o afacere adevărată s-a făcut cu ajutorul unui credit bancar obținut relativ ușor, mai ales că proiectul venea la pachet cu o achiziție imobiliară importantă. ”Locul unde ne desfășurăm noi acum activitatea provine dintr-o din insolvență – adică era părăsită, nepăzită și nimeni nu o voia și erau și probleme cu actele. Noi am riscat, am căzut de acord cu banca și cu executorul judecătoresc în niște condiții bune, inclusiv pentru noi, și apoi, încet-încet, am investit în echipamente, în tehnologie”, explică Marius Grama cum a fondat ferma de insecte.

Fermă de insecte cu o investiție inițială de 200.000 de euro

Pe partea de producție, cea mai complicată, Marius Grama s-a documentat pe cont propriu, ajungând să aibă un randament bun în raport cu suprafața amenajată. ”Partea de reproducție e cea mai dificilă, pentru că trebuiesc îndeplinite niște condiții de luminozitate, umiditate, curenți de aer, densitate – inclusiv culoarea verde, folosită la ambient, vine în urma unor studii. Am săpat prin tata Google și am aflat lucruri pe care le-am aplicat aici, ajungând la performanța de a recolta cel mai mult un kilogram de ouă pe zi aici, în spațiul acesta, ceea ce înseamnă că noi putem produce dintr-un kilogram de ouă, 4 tone de larve vii pe zi”, vorbește fermierul neconvențional care a investit, în primă fază, o sumă de peste 200.000 de euro în amenajare și tehnologia de producție, având acum în plan extinderea. ”Targetul nostru e să ajungem să producem larve – câteva tone pe zi, și să ajungem la un euro kilogramul de larvă vie – ceea ce înseamnă foarte bine, și să ne adresăm fermierilor”, explică Grama.

Material integral în agrointel.ro…


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Miniconcert de muzică tradițională rromă, susținut de deținuți ai Penitenciarului Botoșani!

astăzi, 17:45

Acest proiect îndrăzneț a urmărit facilitarea procesului la reintegrare și la valorizare a talentelor celor care, cu dedicare față de tradiții și muzică specifică etniei lor, au c&acir...

(P) Stil de viață echilibrat în câțiva pași simpli: află cum

astăzi, 17:19

Un stil de viaţă echilibrat nu are o reţetă exactă, însă există câteva aspecte esenţiale de care trebuie să ţii cont. Când vine vorba de stilul de viaţă, contează ce şi...

Activitate de prevenție desfășurată de poliţiştii botoşăneni cu elevii unui liceu din Săveni!

astăzi, 17:15

Siguranţa pe Internet a fost un subiect dezbătut de poliţişti cu cei peste 150 de elevi prezenți în cadrul activității. Recomandările generale privesc protejarea datelor personale, prote...