Facturile emise eronat de către furnizorii de energie vor fi recalculate în 15 zile. Se interzice debranșarea clienților

Facturile emise eronat de către furnizorii de energie vor fi recalculate în 15 zile. Se interzice debranșarea clienților

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, miercuri, după ședința de Guvern, că Executivul a introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizorii de energie, prin neaplicarea mecanismelor de plafonare și compensare, scrie protv.ro.

Potrivit deciziei luate de Guvern, furnizorii vor fi obligați să recalculeze aceste facturi în 15 zile, iar în această perioadă se suspendă și o eventuală plată a acestora.

Ministrul a mai anunțat că, pentru a preîntâmpina eventuale abuzuri față de clienți, s-a prevăzut că pe perioada aceasta sunt interzise debranșările.

„Exact ceea ce am promis am făcut. Începând de la data publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței Ministerului Muncii (...) se modifică și alte acte normative, respectiv Ordonanța 118 și Legea 259”, a spus Virgil Popescu.

Ministrul a precizat, referitor la numărul facturilor emise eronat, că „toată lumea vorbește de un milion, două milioane”, însă el vrea să vadă raportul ANRE și al ANPC, pentru a spune exact numărul acestor facturi.

„O factură care nu are elemente că este plafonată și compensată, evident că nu are aplicate mecanismele de compensare”, a spus Virgil Popescu, adăugând că furnizorii au obligația să refacă absolut toate facturile unde nu s-au aplicat prevederile legale.

De asemenea, nu au voie să perceapă penalități și trebuie să sisteze plățile pe perioada rectificării acestor facturi.

Ministrul Energiei a afirmat că toți consumatorii casnici, pe perioada aplicării acestei legi, nu numai cei vulnerabili, vor beneficia de interzicerea debranșării.

„Eu sper ca toată lumea să fie de bună credință și să nu abuzeze de acest lucru”, a mai spus Virgil Popescu, arătând că perioada de aplicare a legii este până în 30 iunie.

Peste un milion de românii au primit facturi greșite la curent și la gaze, a anunțat șeful Autorității pentru Protecția Consumatorilor.

Aceștia nu au beneficiat nici de compensarea, nici de plafonarea prevăzute de lege. După controalele făcute de ANPC și ANRE, furnizorii au primit amenzi de aproape un milion de lei.

Astfel, până în acest moment, comisarii ANPC au finalizat 94 de acțiuni de control, în întreaga țară, alte 100 aflându-se în curs de derulare.

Până acum, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 645.000 lei, la care s-au adăugat 4 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii și măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii.

„Până la această oră, cu titlu de exemplu, la operatorul economic Electrica Furnizare, prin procesul verbal de constatare a contravenției, s-au stornat 2.232.224 de facturi la care nu se cuprinseseră conceptele de compensare/plafonare de la 1.11.2021, urmând a se emite un număr egal, în oglindă, de facturi calculate conform normelor legale în vigoare”, spun reprezentanții autorității.

Inspectorii ANPC au constatat că nu a fost aplicată plafonarea și compensarea prețurilor conform OUG118/2021 începând cu 01.11.2021; tabelul privind consumul energie electrică, de pe site-ul companiei, nu cuprinde consumul zilnic de referință, inclusiv marja de 10%; informările privind compensarea facturilor de energie electrica și gaze naturale, transmise clienților, nu conțin elementele din care este compus prețul la care se aplică compensarea; nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor.

ANPC a constatat și nerespectarea termenului de răspuns la solicitările petenților de încheiere a contractelor de furnizare pentru energie electrică și gaze naturale, punând consumatorii în situația de a nu cunoaște statusul contractului o perioadă de până la 60 de zile.

Comandamentul pentru Energie își continuă verificările până pe data de 31 martie 2022.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
51

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...

S-au oprit sau nu căutările lui Ayan pe timpul nopții? Mărturisirea unui localnic: ”Aici pot confirma!” (Foto)

astăzi, 10:34
926

Din fericire, copilul a fost găsit luni de către polițiști. Micuțul era nevătămat, fiind predat imediat medicilor pentru a fi evaluat medical.Dispărut de duminică, în jurul orei 15....

Percheziții, în această dimineață, la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani! (Foto)

astăzi, 10:10
1234

Anchetatorii DGA au descins în această dimineață la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, fiind vizate persoane din conducerea unității medicale.Pentru moment, a fost sig...