Experții contabili din Botoșani și-au sărbătorit profesia cu premii și un mesaj puternic pentru viitor (video)

Zece premii au fost acordate celor mai performanți contabili și alte zece celor mai apreciate societăți de expertiză contabilă.

Experții contabili din Botoșani și-au sărbătorit profesia cu premii și un mesaj puternic pentru viitor (video)

Aproximativ 100 de contabili din județul Botoșani s-au reunit într-un eveniment aniversar, joi după-amiază, pentru a marca împlinirea a 102 ani de la reglementarea profesiei în România, prin Decret Regal. Cei mai apreciați experți ai domeniului au fost premiați pentru meritele lor, festivitatea desfășurându-se la Hotelul „Belvedere”.

Tema celei de a XIX-a ediții este contabilitatea criminalistică, o ramură dezvoltată odată cu apariția noilor tehnologii, pe care specialiștii o denumesc „adevărul din spatele cifrelor”. Reprezentanții Corpului Experților Contabili şi Contabililor Autorizați din România (CECCAR) au subliniat că independența exercitării meseriei și etica profesională sunt elemente definitorii pentru garantarea calității serviciilor şi acțiunii în interes public, mai ales în contextul schimbărilor provocate de digitalizare.

„Cel mai important eveniment din România dedicat profesiei contabile desfășurat sub sloganul „Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună”. Este al nouăsprezecelea an în care evenimentul aduce în prim plan profesia contabilă din țara noastră, subliniind importanța acesteia pentru mediul economic, pentru societate. Mă simt onorată să fiu astăzi alături de dumneavoastră, să sărbătorim împreuna profesia aceasta plină de provocări, atât de grea, dar atât de frumoasă. Tema acestei ediții este contabilitatea criminalistică, adevărul din spatele cifrelor. Noi suntem cei care am spus, spunem și vom spune mereu acest adevăr.

Trebuie să rămânem independenți, liberi profesioniști, tocmai din acest considerent, pentru a spune corect și legal acest adevăr neîngrădit și nedictat de nimeni. Contabilitatea criminalistică este o ramură nouă a contabilității, aparent, deoarece noi toți am contribuit și contribuim permanent prin soluții profesionale la prevenirea și combaterea fraudei financiare. Frauda financiară este o provocare actuală care afectează securitatea economică a afacerii. Noi, experții contabili, vom învăța în continuare cum poate fi aceasta combătută, care sunt instrumentele și metodele specifice”, a afirmat Eugenia Dăscălescu, președintele filialei CECCAR din Botoșani.

La eveniment au participat reprezentanții autorităților locale, instituțiilor fiscale și bancare, dar și personaje politice: prefectul Sorin Cornilă, inspectorul școlar general Bogdan Suruciuc, consilierul județean Dan Deleanu, deputatul Costel Șoptică, directorul adjunct ANAF Dan Nechifor, președintele Tribunalului Mihaela Ungureanu.

„Sunt economist la bază și primul meu job sau prima mea rubrică din cartea de muncă pe care am avut-o era de contabil, acum mai mulți ani. Onorată asistență, doamnelor și domnilor, bine v-am găsit, sunt onorat să particip astăzi la acest eveniment, să mă aflu alături de elita contabilității din Botoșani și să sărbătorim împreună Ziua Națională a Contabilului, un eveniment care aduce în prim plan această profesie, o profesie vastă, care a evoluat mult și care cuprinde o arie largă de domenii de activitate. Sunt economist, așa cum spuneam, și antreprenor, știu cât de valoros este un contabil bun, știu că este un profesionist care învață zi de zi, care deține cunoștințe din mai multe domenii de activitate, care se implică și care își asumă multe responsabilități. Știu cât de mult respectați cifrele și principiile.

Profesia de contabil s-a dezvoltat începând cu anul 1990, odată cu capitalismul din România, odată cu afacerile românești și a ajuns astăzi să cuprindă o vastă paletă de subdomenii specifice. Apreciez activitatea dumneavoastră și stoicismul de care dați dovadă, faceți față cu brio schimbărilor apărute în legislația de profil, destul de multe, în fiscalitate și în mediul de afaceri românesc. Sunt convins că dacă antreprenorii s-ar folosi mai mult de cunoștințele, expertiza și ideile contabililor, mediul de afaceri ar fi fost mult mai dezvoltat și mai sigur”, a fost mesajul prefectului Sorin Cornilă.

Zece premii au fost acordate celor mai performanți contabili și alte zece celor mai apreciate societăți de expertiză contabilă. De asemenea, au fost evidențiați câțiva colaboratori statornici, un expert în audit financiar și două eleve din cadrul Colegiului Economic „Octav Onicescu”, care au obținut mențiuni în cadrul unui concurs național de contabilitate. Distincțiile au fost însoțite de flori și trofee inedite, făcute din lemn, în semn de respect pentru mediu.

Ziua Națională a Contabilului Român este celebrată în mod unitar, în toată țara, sub patronajul filialelor CECCAR, pentru recunoașterea oficială a rolului important pe care profesia contabilă și practicanții acesteia îl au în economie și societate.

 

 

 

 

 

 

 

 

















 

 

Spune-ne opinia ta