Doi botoșăneni s-au întors din Italia și au început acasă o afacere ”de soi”: ”Am făcut investiția pe termen lung, cu banii noștri!”

Au văzut în străinătate că se poate și au hotărât că și țara lor le poate oferi oportunitățile necesare: un pământ bun, soiuri excelente și clienți pe măsură.

Doi botoșăneni s-au întors din Italia și au început acasă o afacere ”de soi”: ”Am făcut investiția pe termen lung, cu banii noștri!”

   Foto: Lumea Satului

Sebastian și Ioana Alexandra Jitariu, doi soți în vârstă de 33 de ani, din Frumușica, județul Botoșani, au ales să investească într-o cramă de familie, unde fac vinuri artizanale, în ediție limitată.

Povestea Cramei a început relativ recent când, întorși din Italia, proprietarii – doi soți pasionați de vin – au investit într-o plantație de vie și o cramă situate în nordul Moldovei. Experiența în domeniul culturilor și a vinurilor ecologie i-a ajutat pe cei doi amatori de vin să se lanseze repede în afacere și să obțină un vin bio, de cea mai bună calitate.

 

Se pune mult accent pe detalii în cadrul acestei crame. De exemplu, dacă o viespe înțeapă o bobiță de strugure, aceasta trebuie aruncată pentru că miezul ei se oțetește și poate scădea calitatea întregii cantități de vin produs.

Cei doi tineri folosesc pentru vinurile lor struguri din soiurile: Fetească Neagră, Fetească Albă, Pinot Gris și Sauvignon Blanc. Presarea se face tot manual, iar apoi, după ce fermentează și se sedimentează, se filtrează foarte puțin, doar o dată înainte de a fi comercializat și a ajunge în paharele iubitorilor de vin de pretutindeni. Și astfel se obține un gust altfel, mai fresh, mai brut, mai natural.

„Povestea noastră începe în urmă cu zece ani în Alpii din Sudtirol, când am descoperit pasiunea pentru viticultură și oenologie. Pe atunci lucram la Schnalshuber hof, o renumită pensiune agroturistică din Merano, unde am și deprins arta vinificării. În 2017, am decis să ne întoarcem în țară pentru a planta o vie nouă după modelul viilor südtiroleze și pentru a reproduce și pe meleagurile natale o părticică din dragostea și respectul agricultorilor italieni pentru consumatori și natură. Cultivăm gustul bun și credem cu tărie în agricultura ecologică și durabilă. Avem Fetească Neagră, Sauvignon Blanc și Fetească Neagră, pe o suprafață de 1 hectar, cu potențial de extindere. Putem spune că avem o Fetească Neagră deosebită, în inox și maturată în baric 6 luni. Noi am făcut investiția pe termen lung, cu banii noștri, iar tot ceea ce am câștigat am reinvestit. Pentru a accesa fonduri europene avem nevoie de o suprafață mult mai mare. Ca planuri de viitor, dorim să ne îndreptăm spre un public de calitate, care să aprecieze adevăratul produs artizanal“, a specificat Sebastian Jitariu, pentru Lumea Satului.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani întâlnește, duminică, în deplasare pe Oțelul Galați!

astăzi, 12:54

Partida Oțelul Galați – FC Botoșani va avea loc duminică, 14 septembrie, de la ora 15:45. Duelul de pe Stadionul „Oțelul” se va disputa în cadrul rundei a IX-a din acea...

Poliția în alertă: O bunică de 85 de ani a dispărut de acasă!

astăzi, 10:33

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 85 de ani, Boiciuc Domnica, din satul Mihăileni. La data de 12 septembrie 2025, în jurul orei 17:00, Domnic...

Calendar Ortodox: Cinstim astăzi Înainte-prăznuirea Înălţării Sfintei Cruci

astăzi, 08:00

Sfântul Cuvios Ioan s-a născut spre sfârşitul veacului al 15-lea, în satul Silvaşul de Sus, din apropierea oraşelor Haţeg şi Hunedoara. Dorind să-şi închine viaţa lui ...