Pentru salariații încadrați cu normă parțială, angajatorii ar urma să fie obligați să achite contribuția la pensii (CAS) și contribuția la sănătate (CASS) la același nivel plătit pentru un salariu minim brut. Măsura, ce este prevăzută momentan doar în programul de guvernare al Executivului, ar putea duce, începând din august 2017, la o creștere însemnată a costurilor salariale ale angajatorilor, arata Avocatnet.ro.
Executivul condus de Mihai Tudose vrea să introducă, de la 1 august 2017, obligația angajatorilor de a achita CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pentru salariații încadrați cu normă parțială. Totuși, vorbim momentan doar de o intenție, care, pentru a se materializa, ar trebui inclusă într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.
„Începând cu 1 august 2017, vom pune în aplicare două măsuri înscrise în Programul de Convergență transmis la UE, și anume: asigurarea plății de către angajator a contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim pentru toți salariații, inclusiv pentru cei cu timp parțial de lucru și cei cu plata în acord, în scopul protejării și acestor categorii de salariați prin prisma drepturilor de pensii și de ocrotire a sănătății”, este precizat în programul de guvernare pentru perioada 2017-2020.
În condițiile în care CAS și CASS sunt de departe cele mai mari contribuții sociale obligatorii pe care angajatorii trebuie să le achite lunar pentru propriii salariați, o asemenea obligație s-ar putea traduce prin costuri suplimentare însemnate.
Mai exact, potrivit calculelor redacției noastre, în cazul exemplificativ al unui angajat cu normă înjumătățită (20 de ore de lucru săptămânal și 725 de lei salariu brut), ar urma să se cheltuie în total 1.158,18 lei (față de 889,94 lei, în prezent), din care 601,67 lei (față de 333,43 lei, în prezent) reprezentând contribuțiile sociale și impozitul pe venit.
Astfel, se observă o creștere cu 268,24 lei a cheltuielor totale ale angajatorului cu un singur angajat încadrat cu jumătate de normă. Dar, dacă o firmă are, să zicem, zece sau 50 de asemenea salariați, vorbim de o sumă lunară suplimentară de 2.682,4 lei, respectiv 13.412 lei.
Practic, indiferent că salariul brut este 1.450 de lei sau mai mic de-atât, banii datorați pentru CAS și CASS ar urma să fie la același nivel. Actualmente, dar și după data de 1 august 2017, pentru un salariu minim brut de 1.450 de lei, cheltuielile totale ale angajatorului sunt de 1.779,88 lei, din care 714,85 lei sunt pentru contribuțiile sociale și impozitul pe venit.
Dacă măsura Guvernului ar fi implementată efectiv, costurile unui angajator cu contribuțiile sociale și impozitul pe venit pentru salariații cu normă parțială ar ajunge foarte aproape de nivelul celor pentru salariații cu normă întreagă și salariu minim brut de 1.450 de lei. Totuși, trebuie menționat că, pentru a se putea aplica de la 1 august 2017, decizia Guvernului ar trebui să fie luată sub formă de ordonanță pentru modificarea Codului fiscal, din moment ce Parlamentul este în vacanță până în septembrie 2017 și n-ar putea face schimbarea prin lege. Citeste continuarea pe Avocatnet.ro...