Ciucă: Preţul carburantului la pompă va fi compensat cu 50 de bani

Preţul carburantului la pompă va fi compensat cu 50 de bani, jumătate din această reducere urmând să fie decontată de stat, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Guvernul României continuă să implementeze măsurile de protejare a cetăţenilor şi economiei de efectele crizei pe care o traversăm. Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se aplică direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi Guvern, între Guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri am luat decizia să aplicăm această măsură, O măsură care a fost, de asemenea, adoptată şi de alte ţări (…) vorbim de Spania şi Franţa”, a declarat joi Ciucă, citat de Agerpres.

Premierul a adăugat că măsura implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră.

„Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort”, a precizat acesta.

Nicolae Ciucă a menţionat că măsura va fi aplicată pe o perioadă de trei luni.

„Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de două miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat”, a adăugat prim-ministrul.

Premierul a mai spus că la finalul perioadei de compensare de trei luni de zile, Guvernul va analiza, dacă va fi necesar, un set nou de măsuri.

Totodată, acesta a menţionat că Executivul are, de asemenea, la îndemână ‘un instrument util’, respectiv ordonanţa de combatere a efectelor speculative.

„Prin acestea vom asigura un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor împotriva creşterilor nejustificate ale preţurilor”, a susţinut Ciucă.

Şeful Executivul a subliniat că măsurile avute în vedere nu afectează bugetul de investiţii.

„Măsurile pe care noi le luăm şi care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru următoarele trei luni. (…) Nu afectează în niciun fel bugetul de investiţii. Guvernul va păstra ţinta de 7% din Produsul Intern Brut pentru investiţii, respectiv, 88 de miliarde de lei. În acelaşi timp, vom intensifica eforturile pentru a absorbi banii asiguraţi prin fondurile europene, atât prin Cadrul Multianual Financiar, cât şi prin PNRR”, a punctat Nicolae Ciucă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cea de-a doua sesiune a bacalaureatului se va desfăşura între 16 august şi 3 septembrie

astăzi, 09:47
28

Rata de promovare a examenului de bacalaureat a crescut cu 1,9% după rezolvarea contestaţiilor, ajungând la 75,2%. Şi numărul mediilor de 10 este mai mare după publicarea rezultatelor fi...

Calendar Ortodox: Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne; Sfântul Voievod Ştefan cel Mare

astăzi, 08:17
46

Astăzi pomenim mutarea din Nazaret a veşmântului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, petrecută în zilele dreptcredinciosului împărat Leon cel Mare (457-474). Veşmântul a...

Copil în stare critică din cauza unei acadele

astăzi, 08:03
634

O fetiţă de şase ani, din Botoșani, se zbate între viaţă şi moarte, după ce s-a înecat cu o bucată de acadea. Nenorocirea a avut loc joi după-amiază, când fetiţa se ju...